Merhaba Sevgili okur bugün ki konumuz Metabolik Sendrom. Sizlerle, metabolik sendrom nedir? Bu sendroma sahip bireyler nasıl beslenmelidir? Sorularına cevaplar arayalım.
Metabolik sendrom; insülin direnciyle başlayan diyabet, hipertansiyon, dislipidemi ve koroner arter hastalığı gibi sistemik hastalıkların birbirine eklendiği önemli bir sağlık sorunudur. Metabolik sendrom dünya genelinde ve gelişmiş ülkelerde görülen ölüm sebeplerinden biri olarak görülmektedir.
Metabolik sendrom hareketsiz yaşam süren, dengesiz ve düzensiz beslenen, stres altında olan kişilerde sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Vücut ağırlığının artışı insülin direncini ve metabolik sendrom riskini arttırmaktadır. Özellikle bel çevresi yağlanması olan kişilerin metabolik sendroma daha yatkın olduğu bildirilmektedir.
Metabolik sendrom ve abdominal obezitesi olan kişilerde tedavinin ilk aşaması ağırlık kaybının sağlanmasıdır.
Metabolik sendromun önlenmesindeki en önemli kriter yaşam tarzı değişikliğidir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle sağlanan ağırlık kaybı metabolik sendromda meydana gelen komplikasyonları düzeltici yönde etki sağlamaktadır. Beslenme tedavisi bireye özgü olmalıdır.
Sebzelerden brokoli, taze fasulye, yeşil yapraklı sebzeler ve enginar tüketimine yer verilebilir.
Sendromun karaciğerde yağlanma böbrek fonksiyonunda bozulma ve gut hastalığı gibi etkileri görüldüğünde pürin içeren karnabahar, ıspanak, mantar, bezelye, nohut, kuru fasulye seyrek tüketilmelidir.
Trans yağ ve doymuş yağ içeren kızartmalar, abur cuburlar ve fast-food yiyecekler tüketilmemeli.
Kırmızı etin daha az miktarlarda tüketilmesi metabolik sendrom riskini ve kolesterol alımını azaltmaktadır.
Haftada 2 kez balık tüketimi metabolik sendrom riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.
Ceviz ve badem gibi sağlıklı kuru yemişlere beslenmemizde yer verilmelidir.
Düşük glisemik indeks içeren besinler tüketilmelidir.
Diyet 20-30 gram kadar lif içermelidir. Diyet posasının ağırlık kaybı, glikoz ve insülin yanıtı kolesterol düzeyi ve kan basıncının düzeltilmesi üzerinde yararlı etkileri vardır.
Tuzlu ve şekerli besinlerden, şarküteri ürünlerinden, kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Besinleri pişirirken yağda kızartma yerine, haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Haftada en az 3 gün ortalama 40 dakika yapılan egzersiz kilo kontrolüne destek olacak ve metabolik sendroma karşı koruyucu etki sağlayacaktır. Ve orta tempoda yapılan egzersiz HDL kolesterolünde önemli bir artışa neden olacaktır.
Sigara ve alkol tüketilmemelidir.
Stresli ortamlardan uzak durulmalıdır.