Ramazan da öğün sayısının azalması ve beslenmedeki değişikliklerden dolayı ve bayramda öğün sayısının artmasıyla ve daha çok yeme isteğinden dolayı sindirim sorunları oluşabilir.
Bayramda çikolata, şeker ve hamur işleri gibi gıdaları birdenbire tüketmek kan şekerinin hızlı yükselmesine ve sindirim problemlerine sebep olabilir.
Bayramda ikramlara dikkat edilmeli. Sağlıklı ve dengeli beslenilmeli.
Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Domates, salatalık, maydanoz gibi taze ve çiğ sebzelerin, az tuzlu peynirlerin, haşlanmış yumurtanın yer aldığı bir kahvaltı tercih edilmelidir. Kahvaltı sofrasında beyaz ekmek yerine daha çok tokluk sağlayacak tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir. Salam, sosis gibi işlenmiş şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Ağır, kızartılmış hamur işlerinden uzak durulmalıdır.
Öğünler zamanında tüketilmeye çalışılmalı. Ara öğünler atlanmamalıdır. Meyve, yoğurt, grissini ve bitki çaylarından oluşan ara öğünler yapılabilir.
Yemekler yavaş yavaş porsiyon ölçülerine dikkat edilerek tüketilmeli. Aşırı şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlarda sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
Sindirim sisteminin düzenli çalışması için lif içeriği yüksek olan sebze ve meyveler tüketilmelidir.
Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında veya ızgara tercih edilmeli.
Günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir.
Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için fiziksel aktivite düzeyi artırılmalıdır.