EKONOMİ

Uzmanlar enflasyon verilerini yorumladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin beklentinin üzerinde gelmesinin ardından ekonomistler faiz indirim ihtimallerini değerlendirdi. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın tercih ettiği gösterge olan aylık enflasyonda eylülde artış yaşanmasına dikkat çekerek verilerin kısa vadede faiz indirimine işaret etmediğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde artmasının ardından ekonomistler eylül verisinin kısa vadede faiz indirimine işaret etmediğine dikkat çekti.

TÜİK verilerine göre enflasyon ağustos ayındaki yüzde 52 seviyesinden eylül ayında yüzde 49,4'e geriledi. Ancak yıllık enflasyon ekonomistlerin beklediğinden daha az yavaşladı. Ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 48,3 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Diğer bir yandan Merkez Bankası'nın tercih ettiği gösterge olan aylık enflasyon da bir önceki ayki yüzde 2,47'ye kıyasla eylül ayında 2,97 oldu. Aylık enflasyon da yüzde 2,2 olan beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti.

Aylık enflasyonun artışındaki ana etken aylık bazda yüzde 14,2 eğitim fiyatları ana grubu oldu.

Para Politikası Kurulu eylül ayındaki son toplantısının tutanaklarında üniversite harçları ve okul servis ücretlerindeki artıştan kaynaklanan yüksek hizmet enflasyonuna dikkat çekmişti.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ DEĞİŞTİ Mİ?

Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi dördüncü çeyrekte beklenen faiz oranı indirimlerine ilişkin tartışmaları potansiyel olarak geciktirdi.

İş Portföy Yönetimi Araştırma Müdürü ve Ekonomist Hande Şekerci Bloomberg'e yaptığı açıklamada eğitimin yanı sıra konut, giyim, lokanta ve otel ile gıda fiyatlarının tahminlerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek hizmet enflasyonun yapışkan olduğunu söyledi. Şekerci'ye göre açıklanan veriler TCMB'nin yapacağı ilk faiz indiriminin zamanlamasını geciktirebilir.

Şekerci, "Merkez Bankası'nın kasım ayında faiz indirimine başlaması gerektiğini düşünmüyoruz" dedi ve enflasyonda daha kalıcı bir iyileşme sağlanmasının ardından gevşemenin 2025'te başlayabileceğini belirtti.

'2025'E ERTELENME İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK'

Yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşse de 2021'den beri ilk kez politika faizinin altına inmiş oldu.

Garanti BBVA'da gelişmekte olan piyasalar stratejisti Tufan Cömert enflasyonun politika faizinin altına inmesine değindi açıklamasında önümüzdeki 3 ayın ortalama enflasyonu yüzde 2 olsa bile yılsonu enflasyonu yüzde 44 olacağını söyledi. 

Cömert, “Bu durumda piyasanın kasım ayındaki faiz indirimi beklentilerini 2025'e erteleme ihtimali çok yüksek” dedi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de Reuters'a yaptığı açıklamada bugünkü verilerin kısa sürede bir faiz indirimi mesajı içermediğine dikkat çekti.

Bürümcekçi, "Politika faizinde ekim ayında da değişim beklemezken, 8 Kasım'da yayınlanacak yılın son Enflasyon Raporu öncesi açıklanacak Ekim ayı TÜFE gerçekleşmesinin TCMB'nin yönlendirmesi ile uyumlu olması durumunda bile 21 Kasım'daki PPK toplantısında faiz indirimi kararı alınması açısından yeterli olmayabileceği düşüncesindeyiz" dedi.