Büyükbaş hayvan satışıyla dolandırıcılık Büyükbaş hayvan satışıyla dolandırıcılık

 Orta Anadolu Girişim ve İş Dünyası Federasyonu (ORSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Türküm, “2025 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyon kaynaklı birçok sorunun yavaş yavaş ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Hükûmetin de böyle bir planı mevcut. Uygulanan para politikalarını biz de destekliyoruz; aslında bu politikanın biraz daha erken uygulanmış olmasını dilerdik çünkü etkileri bu kadar sert olabilirdi. Ancak önemli olan, bir yerden doğru kararın verilmiş olmasıdır. 2025'in sonuna doğru bir iyileşme bekliyoruz ve umuyoruz” dedi. 

ORSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Soner Türküm, Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınında ‘Gündem Ekonomi’ programına katılarak moderatör Hilal Sönmez’in sorularını yanıtladı.
Türküm, federasyon hakkında yaptığı açıklamada, “Bu federasyonun gerekçesi, kalkınma ajanslarıyla eşdeğer bir şekilde kalkınma ajansı bölgeleriyle aynı şekilde tasarlanarak oluşturulmuştur. Türkiye’de 26 kalkınma ajansı bölgesi tanımlanmış, 81 vilayet 26 parçaya bölünerek ajanslar tanımlanmıştır. Federasyon kuruluşunda da bu kalkınma ajansı bölgeleri ölçü alınarak, Orta Anadolu için Kayseri, Sivas ve Yozgat’ı temsil etmek üzere, buralardaki kalkınmaya destek olmayı amaçlayan bir federasyon kurulması düşünülmüştür. Biz de öncülüğünde dört derneği yanımıza katarak, beş dernekle, iş dünyası derneğiyle 2013 yılında ORSİFED'İ kurduk” ifadelerini kullandı. 

Enflasyon muhasebesi hakkında konuşan Türküm, “Enflasyonun yarattığı sorunlardan biri de enflasyon muhasebesidir. Enflasyon muhasebesi yeni bir uygulama değil aslında; 2003 ve 2004 yıllarında da uygulanmıştı. Ondan sonra 18 yıl boyunca enflasyon muhasebesi uygulamaya yönelik şartlar oluşmamıştır, çünkü enflasyon düşük olduğu için teknik olarak uygulama yapılmamıştır. 2023 yılında uyguladığımız enflasyon muhasebesi geçici bir düzenleme olup, vergisi yani bilançolarda oluşan enflasyondan kaynaklanan rakamlar, olumlu ya da olumsuz, gelir veya gider olarak kaydedilmiştir. 2024 yılında da enflasyon muhasebesinin uygulanacağı bir vergi  etkisi oldu. Enflasyon muhasebesi aylık döneminde uygulandı ve yıl sonunda da tüm işletmeler usulüne göre iş dünyasının karşılaştığı problemleri çözmek adına uygulandı" şeklinde konuştu. 

Öte yandan 2025 yılına dair görüşlerini ve beklentileri dile getiren Türküm şunları söyledi: "2025 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyon kaynaklı birçok sorunun yavaş yavaş ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Hükûmetin de böyle bir planı mevcut. Uygulanan para politikalarını biz de destekliyoruz; aslında bu politikanın biraz daha erken uygulanmış olmasını dilerdik çünkü etkileri bu kadar sert olabilirdi. Ancak önemli olan, bir yerden doğru kararın verilmiş olmasıdır. 2025'in sonuna doğru bir iyileşme bekliyoruz ve umuyoruz."