ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 4 yıl sonra faiz indirimine başlaması doların küresel piyasalarda zayıflamasına neden olurken, TL’nin makus kaderi yine değişmedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinden bu yana TL dolar karşısında istikrarlı şekilde zayıflıyor. Yüzde 50’lik faize rağmen ekonomi yönetiminin sıcak paranın cazibesini korumak için döviz kurlarını stabil tutma gayreti TL’yi zayıf düşürdü. TL son 3 ayda yüzde 3.5 değer kaybı ile en kötü performansı gösteren para birimleri arasında yer aldı. Üstelik ekonomisler, TL’deki değer kaybının uzun süredir enflasyon oranının altında olduğuna işaret ediyor. Nitekim, Türkiye İstatistik Kurumu, ocak-ağustos döneminde enflasyonu yüzde 31.94 olarak ölçerken, TL’nin dolar karşısında 9 aylık değer kaybı yüzde 15.7 seviyesinde gerçekleşti.  

Araç sahipleri bu haberi bekliyordu! Araç sahipleri bu haberi bekliyordu!

MEKSİKA BİRİNCİ SIRADA

Fed’in 50 baz puanlık güçlü bir faiz indirimine başlaması ve önümüzdeki süreçte indirimlerinin arkasının geleceğine yönelik beklentiler, doları zayıflatırken, gelişen ülke para birimlerini güçlendiriyor. ABD Doları’nın önde gelen para birimleri karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, temmuz sonundaki 104 puan seviyesinden dün itibarıyla 100.3’e kadar indi.  Son 3 ayda dolar karşısında TL’den daha kötü performans gösteren  para birimleri ise sırasıyla Meksika Pesosu (yüzde 7.1) Arjantin Pesosu (yüzde 5.8) ve Rus Rublesi (yüzde 5.3) oldu. Hiperenflasyonun ortasındaki Arjantin ve Ukrayna’yı işgal eden Rusya, uzun süredir değer kaybında listenin dibinde yer alırken, Meksika Pesosu ise bu yaz Meksika’da yapılan seçimlerin ardından gelen sert satışlar nedeniyle geriledi.

Asya pozitif ayrıştı

- Dolar karşısında birçok gelişmekte olan ülkenin para birimi değer kazanırken, listenin zirvesinde Asya ülkeleri yer aldı. Son 3 ayda dolara karşı Malezya Ringgiti yüzde 13.3, Tayland Bahtı yüzde 11.6, Endonezya Rupisi ise yüzde 7.9 değerlendi. Asya ülkelerinden sonra en güçlü performans yüzde 5.1’lik yükselişle Polonya’nın para biriminde görüldü. Asya ülkeleri, dolara karşı 3 ayda yüzde 10 değerlenen Japon Yen’inden güç aldı.

Sermaye akışını teşvik edebilir

ATA Yatırım Araştırma Direktörü Umut Öztürk, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin de arasında olduğu gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının artabileceğini belirtti. Doların değer kaybetmesinin ‘carry-trade’ operasyonlarını öne çıkabileceğini belirten Öztürk, “Doların değer kaybetmesi, gelişen piyasa para birimlerinin (Türk Lirası, Brezilya Reali, Hindistan Rupisi) değer kazanmasına yol açabilir. Bu durum, gelişen piyasa ekonomilerine yönelik sermaye akışını da teşvik edebilir, zira yatırımcılar daha yüksek getiri fırsatı arayışında bu piyasalara yönelebilir” ifadelerini kullandı.