GÜNDEM

Milletvekili Genç: "Havza Bazlı Destekten Yararlanamayan Kayserili Üreticiler Destek Bekliyor"

Kayseri’deki ayçiçeği ve şeker pancarı üreticisinin sorunlarını dinleyen CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç “Kayseri, Türkiye’nin kabak çekirdeği ihtiyacının yüzde 40’a, ay çekirdeği ihtiyacının ise yüzde 12’ye yakınını karşılamasına rağmen; Kayserili üreticiler havza bazlı destekten yararlanamıyor. Ürünleri çerezlik ve nadas olarak kabul edildiği için gübre ve mazot desteği alamayan çiftçilerimiz acilen kapsamlı bir politika ve destek bekliyor” dedi.

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Kocasinan ilçesi Mahzemin Mahallesi’nde muhtarlar ve üreticilerle bir araya geldi. Milletvekili Genç, burada şeker pancarı ve ayçiçeği üreticilerinin sorunlarını dinledi. 

‘ÇİFTİÇİNİN  KAZANCI REEL OLARAK ERİDİ, EMEĞİ DEĞERSİZLEŞTİRİLDİ’

Çiftçilerin artan maliyetlerin altında ezildiğini söyleyen Milletvekili Genç, “İktidarın tarım politikaları, her geçen yıl daha fazla çiftçimizi borç batağına sürüklüyor ve üretimden uzaklaştırıyor. Şeker pancarı ve ayçiçeği üreticilerimiz, her yıl açıklanan taban fiyatlarla ayakta kalmaya çalışırken, artan maliyetlerin altında eziliyor. Bugün geldiğimiz noktada, milletimizin asırlık tarım sektörü, yanlış politikaların kurbanı olmuş durumda. Bu toprakların bereketiyle büyüyen, çocuklarını bu emekle okutan çiftçilerimiz, bugün iktidarın yanlış politikaları yüzünden ekmek teknelerinden mahrum bırakılmakta. 2018 yılında tonu 235 TL olan şeker pancarı taban fiyatı, 2023 yılına geldiğimizde tonu bin 855 TL olarak açıklandı. Ancak, bu artışlar sadece kağıt üzerinde kalıyor. Çiftçilerimizin alın terini, emeğini karşılamak bir yana, onların kayıplarını telafi etmekten çok ama çok uzak. Çünkü aynı dönemde üretim maliyetleri katbekat artarken, çiftçinin kazancı reel olarak eridi, emeği değersizleştirildi. Şeker pancarı üreticilerimiz, alım fiyatının bu yıl ton başına 2 bin 500 lira olmasını bekliyor” ifadelerini kullandı. 

‘ÇİFTÇİLER, AYÇİÇEĞİNİ EKMEKTEN ÇEKİNİR HALE GELMİŞSE DURUP DÜŞÜNMEK GEREKİR’
Döviz kurundaki dalgalanmadan dolayı havza desteğinden yararlanamayan Kayserili üreticilerin destek beklediğini ifade eden Milletvekili Genç,  “Döviz kurundaki dalgalanmalar, gübre, ilaç, mazot ve enerji fiyatlarındaki astronomik artışlar, çiftçilerimizin üretim maliyetlerini insafsızca artırdı. 2018’de kazandığı parayla en az 10 çeyrek altın alabilen bir çiftçi, bugün aynı emekle değil altın almak, ürettiği mahsulü satamıyor. Bu tablo, iktidarın çiftçiyi nasıl göz ardı ettiğinin ve onların emeğini nasıl hiçe saydığının en somut göstergesi. Ayçiçeği üreticilerimiz de şeker pancarı üreticilerinden farklı bir kaderi paylaşmıyor. Bu vatanın yiğit çiftçileri, ayçiçeği gibi stratejik bir ürünü ekmekten çekinir hale gelmişse, burada durup düşünmek gerekir. Kayseri, Türkiye’nin kabak çekirdeği ihtiyacının yüzde 40’a, ay çekirdeği ihtiyacının ise yüzde 12’ye yakınını karşılamasına rağmen; Kayserili üreticiler havza bazlı destekten yararlanamıyor. Ürünleri çerezlik ve nadas olarak kabul edildiği için gübre ve mazot desteği alamayan çiftçilerimiz acilen kapsamlı bir politika ve destek bekliyor” ifadelerinde bulundu. 

Genç açıklamasının devamında “Bu durum, sadece çiftçimizi değil, tüm milletimizi tehdit ediyor. Ayçiçeği, ülkemizin yağ üretiminde kritik bir öneme sahipken, çiftçinin bu ürünü ekmekten vazgeçmesi, gıda güvenliğimizi tehlikeye atmakta, milli bağımsızlığımızı sarsmaktadır. Bugün, ülkenin dört bir yanında çiftçilerimiz, bu yetersiz fiyatlara tepki olarak seslerini duyurmak için eylemler düzenliyorlar. Ancak, iktidar bu çığlığı duymamakta ısrar ediyor. Çiftçimizin bu haklı tepkisini görmezden gelen, tarımda sürdürülebilirliği sağlayamayan bu yönetim anlayışı, ülkemizi tarımda dışa bağımlı hale getiriyor. Biz bu topraklarda bağımsızlık mücadelesi verirken, gıdada dışa bağımlı hale gelmek hangi akla hizmettir?” ifadelerine yer verdi.