31 Mart yerel seçimlerine iki ay gibi bir süre kala adaylar seçim yarışına hız verdi. Belediye başkan adaylarının hızlı rekabetinin yanı sıra muhtar adayları da seçilmek için tanıtım yarışına girdi. Başta Kayseri merkezde olmak üzere tüm ilçelerde her mahallede en az 5-6 aday, muhtarlık hayali için yarışa girdi. Aday sayısındaki bu artışta ocak ayı itibarıyla muhtar ödeneklerine getirilen yüzde 100’e yakın zammın etkili olduğu belirtiliyor. Yeni uygulamayla aylık ödenekleri yükseldi. 18 bin lirayı aşan muhtarlar bunun yanı sıra mahallenin nüfus oranına göre aylık 500 ila 3 bin lira arasında ek hizmet geliri elde edebiliyor.

Türkçenin kıymetinin bilindiği bir yıl diliyorum Türkçenin kıymetinin bilindiği bir yıl diliyorum

KAYSERİ’DE 716 MUHTAR VAR

Kayseri’de 716 mahalle muhtarı bulunuyor. TÜİK verilerine göre muhtar sayısının 716 olduğu belirtiliyor. Bu yılki muhtar adaylıkları başvurularında ciddi oranda artış yaşandığını ifade eden ilgililer, “Herkes muhtar olmak istiyor. Ben artık 30 yıl üst üste bir insanın muhtar olmasını istemiyorum. Genç, dinamik, yenilikçi adayların gelmesini tercih ediyorum” dedi.

ELEKTRİK, SUYU KENDİLERİ KARŞILIYOR

Muhtarların ödenekler dışında, ikametgah senedi, nüfus sureti, yerleşim yeri belgelerinden alınan ücretlerle elde edilen yan gelirleri de var. Ancak eskisi kadar kalmadı çünkü artık sistem değişti, teknoloji ilerledi. Birçok işlem e-devlet üzerinden yapılıyor. İhtiyaç duyulan bazı evraklar için alınacak ücretin miktarı her ilin İl İdare Kurulu tarafından belirleniyor. Mahalle muhtarları, vatandaşlardan aldıkları bu evrak ücretleri sayesinde muhtarlık binasının, elektrik, su, internet, kırtasiye ve çalışan maaşı gibi çeşitli giderlerini karşılıyorlar.

KADIN MUHTAR ADAY SAYISI ARTTI

Vatandaşın bu konuda tam olarak bilgilendirilmediğine dikkat çeken ilgililer, “Mahalle sakinleri, evraklar için talep edilen ücretin muhtarlığın bütçesine kaldığını sanıyor. Oysa bütün giderler muhtarın kendisine ait. Bu ücreti ödemek istemeyip muhtarla kavga eden çok kişi var. Gerçeği bilseler eminim böyle tepki vermeyecekler. Muhtarlara da önerim İl İdare Kurulu’nun her yılın aralık ayında belirlediği evrak tarife listesini muhtarlıklarda vatandaşın göreceği yere asmaları” diye konuştu. İlgililerin dikkat çektiği bir diğer nokta ise kadın muhtar adaylarındaki artış oldu. Dolayısıyla bu yıl mahalle yönetiminde daha çok kadın görmemiz mümkün.

Haber: Selahattin KARAKOÇ