GÜNDEM

Kuzey Koreliler, İngilizler ve Türkler... Ukrayna'da kimler çarpışıyor?

Ukrayna Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rus ordusu himayesinde çarpışan Kuzey Koreli askerlerin Ukrayna'da görev aldığını iddia etti. Her ne kadar Kuzey Korelilerin, Ukrayna'da çarpıştığı teyit edilmemiş olsa da, Ukrayna - Rusya savaşının başından beri bir çok ülkeden pek çok asker, iki ülkenin de bayrağı altında kan döküyor. Peki bu askerler, nerelerden geliyor?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Pazar günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki Rus güçlerine silahların yanı sıra asker sevkiyatı da yaptığını söyledi. Kremlin ise Zelenskiy'in iddiasını reddetti.

Her ne kadar bu açıklamalar, Ukrayna'da farklı uyruklu askerlerin yeni olduğunu imasını vermekte. Fakat çizilen bu imaj, gerçekten olabildiğince uzak.

Ukrayna ordusu, özellikle batılı ülkeler olmak üzere pek çok ülkeden "Ukrayna Yabancı Lejyonu" ismi altında asker toplamakta.

Diğer yandan Rusya ise, Rus paralı asker örgütü Wagner'ın altında görev yapan binlerce Afrika'lı ve Doğu Avrupalı askeri cephenin ön saflarına sürüyor.

Ukrayna - Rusya savaşı, uzun zamandır beri sadece iki milletten askerlerin çatıştığı bir savaş değil, tam tersine çok milletli güçlerin çarpıştığı bir savaş alanı.

UKRAYNA İÇİN 'KAHRAMAN', RUSLAR İÇİN 'HAYDUT'

Ukrayna ordusuna bağlı olan Uluslararası Lejyon, Ukrayna ordusu Rusya savaşa başladıktan 3 gün sonra kuruldu. Kurulduğu andan itibaren özellikle batılı ülkelerden büyük oranda rağbet gören Uluslararası Lejyon'un içerisinde ABD'liler, İngilizler, Kanadalılar, İspanyollar ve hatta Türkler bile var.0wpşşş

Aslında Ukrayna ordusuna yazılan gönüllüler, 2014 yılında Rusya'nın eskiden Ukrayna toprağı olan Kırım'ı ilhak etmesinden beri özellikle Rusya'yla savaşmak amacıyla Ukrayna'ya gelmekte.

Fakat bundan önce gönüller, Azov Taburu gibi siyasi görüşü aşırı sağ olan birliklere katılıyor, ya da solcu milislerin arasına karışıyordu. Uluslararası Lejyon, her yıl Ukrayna'ya gelen yüzlerce gönüllüyü resmi bir çatı altında topladı.

Ukrayna, dışarıdan gelen gönüllü askerlere maaş bile bağlamakta. Arka cephelerde lojistik görevi gören gönüllüler ayda 600 dolar maaş alırken, aktif muharebe görevi alan askerler 3.300 dolara varan meblağlar görmekte. 2023 - 2024 yılları arasında, 1.500 ila 30.000 gönüllü, Ukrayna'da görev yaptı.

İSVEÇ BİRLİĞİ NEREDE?

Rusya, uzun süredir yabancı ülkelerden gelen askerlerden hoşnutsuz. Rus yetkililer, gönüllüleri "Ukrayna ordusunda gizlice görev yapan NATO özel birlikleri" ya da "paralı asker haydutlar" olarak tanımlıyor.

Bu açıklama, kısmen doğru. 2023 yılının Temmuz ayında İsveç, tugay büyüklüğünde zırhlı araç ve obüslerini Ukrayna'ya hediye etmişti. Ukrayna askerleri, bu ekipmanının eğitimini İsveç'te almış ve Rus basınının iddiasına göre İsveç zırhlı tugaylarından subaylar Ukraynalılarla birlikte cepheye gitmişti.

Her ne kadar Rusya, Ukrayna'nın 'paralı askerlerinden' şikayetçi olsa da, Kremlin de bu konuda yaratıcı çözümleri mevcut.

HİTLER'İN EN SEVDİĞİ BESTECİ: WAGNER

Rusya da, Ukrayna'daki cephelerinde uluslararası gönüllüler kullanmaktan çekinmiyor. Öyle ki, Rusya'nın sunduğu olanaklar çok daha iyi bile olabilir.

Wagner paralı asker grubu, Rusya'nın desteklediği Yevgeniy Prigojin'in yönetmiş olduğu, çoğunluğu Rus mahkumlardan oluşan Rus şok taburlarının ötesinde bir örgüt. Hitler'in en sevdiği besteci olan Richard Wagner'ın adını taşıyan örgüt, Rusya'nın Ukrayna'da girdiği en zorlu çatışmaların başını çekmişti.

Prigojin'in Wagner güçlerinden oluşan bir konvoyla Moskova'ya yol alması, Prigojin'in Putin'le anlaştıktan bir kaç ay sonra uçağının düşmesi sonucu ölümüyle son bulmuştu. Bu olaydan sonra Wagner güçleri, Ukrayna'daki cephelerden çekildi. Fakat Wagner, Ukrayna'dan sonra varlığını yitirmedi.

Sri Lankalılar da dahil olmak üzere Ukrayna ordusu tarafından yakalanan Rus paralı askerleri

AFRİKA'DAN GÜNEY AMERİKA'YA...

Wagner, halen Afrika'nın güneyinde faaliyetlerini sürdürmekte. Sudan, Burkina Faso ve Mali gibi ülkelerde aktif rol oynayan Wagner, bu ülkelerdeki gençleri paralı asker grubuna da eklemekte. Aynı şekilde Suriye'de aktif rol oynayan Wagner, Arap ülkelerinden de üyeler çekmekte.

Güney Amerika da Rusya ordusunun üyelerini topladığı bölgeler arasında. Deutsche Welle'nin haberine göre Sri Lanka'dan, Nepa'lden ve Küba'dan Rusya ordusuna katılan paralı askerler sadece 2.000 ila 3.000 dolar arası maaş değil, ayrıca bir yıl süren askerliğin sonunda Rusya vatandaşlığı da elde ediyorlar.

Euronews'in bir başka haberine göre, Rusya için çarpışan Türk kökenli gönüllüler de mevcut. 2023 yılında çekilen videoda, zırhlı şarjör yeleğinde Türk bayrağı taşıyan bir gönüllü askerin, bir Türkçe lehçesiyle kameraya konuşması dikkat çekmişti. Euronews, bu askeri bir Kafkas Türk'ü olarak tanımlamıştı.

Rusların Kuzey Kore askerlerini Ukrayna cephelerinde görevlendirdiği henüz teyit edilmiş değil. Fakat Rusya'nın da Ukrayna'nın da görevlendirdiği yüzlerce farklı uluslu paralı asker, kuzey cephelerinde çarpışmakta.