Öğretim Görevlisi Ahmet Nedim Kilci, Çanakkale cephesinde savaş zamanında Kayserili askerin duvara yazdığı yazıyı anlattı. Çanakkale’deki Piyale Paşabahçesi’nde bulunan Osmanlıca yazıda, “Kayseri, Germeri (Germirli), Hacıosmanoğlu Mehmet, 1930” ifadeleri yer alıyor.
Çanakkale cephesinde verilen milli mücadelede Kayserili bir ‘saka’ (cepheye su taşıyan asker) askerin su çeşmesinin bulunduğu duvara yazdığı yazı bulundu. Çanakkale’de bulunan ve Seyit Onbaşı heykelinin bir buçuk kilometre uzaklığında olan Piyale Paşabahçe’si’nde yazıyı duvarı süpürüp bulan Öğretim Görevlisi Ahmet Nedim Kilci, bilgiler verdi. Konu hakkında konuşan Kilci, yazının bilindiği kadarıyla hikayesini anlattı. Kilci, “Erciyes’iyle heybetli, Seyyid Burhaneddin Hazretleri himmetli şehit kanlarıyla şerbetli Kayseri’mizin Çanakkale cephesinde 771, Sarıkamış'ta 450, tamamına baktığımızda 1771, Birinci Dünya Savaşı şehidi var. Şehitlerimizin ve gazilerimizin akıbeti hakkında gerçekten çok şey merak ediyoruz. Şehrimizde onlarca şehit torunu var. 21 yıldır neredeyse her hafta Çanakkale'ye gidiyorum. Şimdiye kadar 135 bin vatan evladıyla Çanakkale'ye gitmişim. Baktığımda Seyit Onbaşı heykelinden bir buçuk kilometre sonra Piyale Paşabahçesi var. Piyale Paşa Bahçesi'ne vardığımda oradaki bir rehber arkadaş dedi ki hocam yıllardır buraya geliyorsun. Sana birkaç fotoğraf gösterelim ve seni de heyecanlandıracak bir şey bulalım beraber 1915’e ait. 1915’te Osmanlı askerlerinden saka olanlar yani biliyorsunuz cephede su taşıyan askerlere saka deniyor. Çeşmenin başına gelmiş Piyalepaşa Bahçesi'nin yanında herkes kaplarını doldurup cepheye kilometre öteye su taşıyacak. Hatta burada iki fotoğraf çekildiğine görüldüğünde hemen havuzun başında, köşede bir poz veriyor” diye konuştu.
‘KAYSERİ VATANA HİZMETTEN ÇEKİNMEMİŞTİR’
Ardından Osmanlıca yazılan yazının Türkçe anlamının ne olduğunu ve kimin yazdığını anlatan Kilci, “Aradan yıllar geçti, 2011 ve 2011 yılında Çeşme restore edilmiş. Askerler burada diziliydi, o iki asker bu havuzdan sağ tarafa doğru veriyorlardı. Burası denizi sıfır, Venedik ve gene üzerinde bu havuzu kullandığı söyleniyor. İçme suyu ihtiyacı için ve bu havuzun üzerindeki mermer parçalarının üzerindeki toprakları bir sıyır hocam dedi. Toprakları sıyırdık, altından bir tarih fışkırdı. Osmanlıca Kasap veya çiviyle ama bir seferde değil, belki üç beş gün üst üste uğraşarak yazılmış. Osmanlıca yazılar çıktı, hele bir tanesi çok kıymetli. Bir de çok dikkat çekici. Bir su damlası şeklinde yapılmış ve su damlasının altından büyütürsek baktığımızda ilgilendiren, ruhumuzu gerçekten derinden sarsan, duygulandıran bir kare. En üst Kayseri yazıyor, onun altında Germeri, yani Germirli. Hacı Osmanoğlu Mehmet. Sene 1930 diyor. 1914 yılında Germir'den giden Hacıosmanoğlu Mehmet, askerleri su taşımış, döndü mü şehit mi oldu çok fazla bilgimizin olmadığı bir husus. Ama biliyoruz ki Kayseri her zaman olduğu gibi vatanına sadakat hizmet etmekte asla şüphe duyma ve hiçbir zaman bundan da çekinmemiştir. Bu münasebetle şehidimizi de rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz” şeklinde konuştu.