YAŞAM

"Kültür Sanat Öncelikli Hale Geldi"



Festivale katılan okullarla birlikte Atatürk Anıtı'na çelenk konulup kortej eşliğinde Büyükşehir Belediyesi'ne yürüyüşle başlayan ilk gün programı Belediye Meclis Salonu'ndaki açılış konuşmaları ile devam etti. Buradaki programa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve ünlü tiyatro sanatçısı ve oyuncu Emin Olcay'ın yanısıra festivale katılan okullardan öğrenciler ve davetliler katıldı.
Programda ilk konuşmayı yapan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan, on yıl önce bir kıvılcımla başlayan festivalin şimdilerde sanat meşalesine dönüştüğünü belirterek, "10 yılda 250 okuldan 4 bin öğrenci festivalimize katıldı. 170 bin kişi de oyunları izledi. Bu yıl da Kayseri'den olduğu kadar yurt içinden ve yurt dışından gelen okullar, şehrimizde tiyatro rüzgarı estirecekler" dedi.

"MESLEĞİM ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Daha sonra kürsüye gelen Kurtlar Vadisi dizisindeki Ömer Baba rolüyle bilinen ünlü tiyatro sanatçısı ve oyuncu Emin Olcay da Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederek, "1974'te Kayseri'de ilk şehir tiyatrosunu eşimle birlikte ben kurmuştum. Şimdi bu tiyatro sevgisini görünce çok mutlu oldum. Kayseri'de son derece anlamlı bir festival düzenleniyor. Mesleğim adına bu festivali düzenleyenlere teşekkür ediyorum. İnsanı, insana, insanla anlatma sanatı olan tiyatroya gösterilen ilgi ve destekten dolayı saygı, hürmet ve sevgilerimi sunuyorum" diye konuştu.

"KÜLTÜR SANATA DESTEK SÜRECEK"

Programda son konuşmayı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de belediyelerin önceliğinin kültür sanat ve sosyal işler olmaya başladığına dikkat çekerek, "Bundan birkaç yıl öncesine kadar belediyelerin görevi yol yapmak, yeşil alan oluşturmak, altyapı hizmetlerini gerçekleştirmek olarak bilinirdi. Şimdilerde belediyelerin önceliği kültür ve sosyal hayata dair hizmet ve yatırımlar oldu. Bu konuda Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak çok önemli işlere imza atıyoruz. Haseki Başkanımla başlayan bu işleri aynen devam ettiriyoruz. Bu festivalin yanısıra Kültür Yolu, Kaleiçi Kültür Sanat Merkezi, Müzeler gibi çalışmalarımız var" dedi.


DÖNÜŞÜM BÖLGELERİNE SOSYAL DONATI ŞARTI
Konuşmasında kentsel dönüşüm gerçekleştirdikleri bölgelerde kültür sanat donatılarına da mutlaka yer verdiklerine dikkat çeken Çelik, Fevziçakmak'ta park yapacak yer bulamadıklarına vurgu yaparak, "Şu günlerde Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi üzerinde çalışıyoruz. Burada bize proje hazırlayan tüm ekiplere sosyal ve kültürel donatılara geniş yer vermelerini söylüyoruz. Bu bizim için olmazsa olmaz hale geldi. Şu anda Fevziçakmak Mahallesi'nde park yapacak küçük bir alan bile bulamıyoruz. Bu nedenle geleceğe yönelik atılmış adımlar olarak, kentsel dönüşüm bölgelerine her türlü sosyal-kültürel donatıyı mutlaka yerleştiriyoruz. Bizden sonra gelenler bizi hayırla yadecek inşallah" dedi.

Çelik konuşmasında ayrıca Ankara ve İstanbul dahil hiçbir Büyükşehir Belediyesi'nin böyle bir festivali düzenleyemediğine dikkat çekti ve 10 yıldır kesintisiz sürdürmek gibi zor bir işi başardıklarını sözlerine ekledi.

Daha sonra sanatçı Emin Olcay'a günün anısına bir plaket takdim eden Çelik, katılımcı okullara da hediyelerini verdi.
Program sanatçı Emin Olcay'ın öğrencilerle gerçekleştirdiği söyleşi ile sona erdi. Bu akşam ayrıca Şehir Tiyatrosu'nda saat 20.00'de 'Yeşil Papağan' adlı oyunla festivalin galası yapılacak.


HER GÜN İKİ OYUN

Uluslararası Liselerarası Tiyatro Festivali'ne bu yıl 25'i Kayseri'den, 7'si yurt içi ve yurt dışından olmak üzere 32 ekip katılacak.
"Festivalde ilk oyun 12 Mayıs Salı günü saat 14.00'te Macaristan'dan gelen ekip tarafından sahnelenecek. 29 Mayıs'a kadar sürecek festivalde 19 Mayıs tarihi dışında saat 14.00 ve 20.00'de olmak üzere her gün iki oyun sahnelenecek.