Anadolu’da en büyük ticaret merkezi olarak tanınan Kültepe Kaniş-Karum bölgesine özel Kültepe Koramaz Derneği tarafından ‘Kültepe Koramaz Kayseri’ isimli kitap yazıldı. Kitabın basılışı sebebiyle içeriğinde makale yazan yazarlar bir araya geldi. Kitap hakkında konuşan Kültepe Koramaz Derneği Başkanı Halit Erkiletlioğlu, “Kültepe Koramaz Derneği’miz kurulalı 2 yıl olmasına rağmen çok başarılı bir dernek haline geldi. Kayseri kültürüne çok kalıcı hizmetler yapıyoruz. Kitap da derneğimizden 2024 yılının son hediyesi olarak Kayseri kültür hayatına oldu” dedi.

Kayseri’nin yer altı ve üstü tarihinin önemli noktalarında olan Kültepe Koramaz hakkında Kültepe Koramaz Derneği tarafından ‘Kültepe Koramaz Kayseri’ isimli kitap yazıldı. Kitapta birbirinden değerli tarihçi ve hocaların makaleleri yer alıyor. Kitabın basılması sebebiyle ise yazarlar bir araya gelerek hem değerlendirmelerde bulundu hem de kutlama gerçekleştirdi. Konu hakkında konuşan Kültepe Koramaz Derneği Başkanı Halit Erkiletlioğlu,” “Kültepe Koramaz Derneği’miz kurulalı 2 yıl olmasına rağmen çok başarılı bir dernek haline geldi. Gerçekten Kayseri kültürüne çok kalıcı hizmetler yapıyoruz. Kitap da derneğimizden 2024 yılının son hediyesi olarak Kayseri kültür hayatına oldu. Burada 19 tane çok değerli akademisyen, konusunda uzman arkadaşımızın makalesi var. Bu makaleler hiçbir yerde yayınlanmamış, Kayseri, Koramaz, Kültepe, Kapadokya ile ilgili orijinal makaleler. Bir ses getireceğine inanıyorum. Kültür hayatımıza iyi bir katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ise kitap hakkında, “Kültepe-Koramaz Derneği, bu tür kültürel etkinliklerin yapılmasını teşvik eden bir derneğimiz. Ve bu bağlamda da aslında bu ilk uygulamamız, ilk ürünümüz. Tabii ki bunun dışında, kitaba dönüşmemiş daha başka projeler var ama böyle başladık. Sanıyorum her sene bir tane kitap çıkararak Kayseri'nin kültürüne, tarihine katkıda bulunmak boynumuzun borcudur” diye konuştu.

‘BENCE ÇOK İLGİNÇ, DEVAMI GELECEK’

Bölgenin bilinmeyen yönlerinin ön plana çıkarılmaya çalışıldığını ifade eden Prof. Dr. Osman Özsoy kitapla ilgili, “Hem Ağırnas, Koramaz Vadisi, Kültepe, hem de Kapadokya için güzel bir kitap oldu. Tabi ben bir seri başlattım, Sinan'la ilgili makale yazıp neredeyse bilinmeyen yönlerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kitapta da yine Sinan'la ilgili bilinmeyen veya çok az bilinen bazı noktaları açığa çıkarmak için “Ağır Nas Nire Merkür Nire” başlığı ile bir makale kaleme aldık. Burada Merkür'deki bir kratere Sinan'ın 1976 yılında isminin verilmesi ve buradaki maceradır. Daha sonra bu kraterin çapının zaman içinde değişmesi ve bu değişikliğin arkasına merakla düşerek bu makaleyi tamamlamış olduk. Bence çok ilginç, devamı gelecek” şeklinde konuştu.

Tarihçi Mustafa Cingil ise, “Kitabımız Kayseri için çok önemli bir kitap haline geldi. Çünkü 20 makale, 20 seçkin öğretim görevlileri, Kayseri'nin değerli kişileri tarafından yazıldı. Tamamen konumuz Kayseri ile ilgili ama konular birbirlerinden çok farklı olması açısından benim için kitap daha çok önemli. Kayseri’ye hayırlı olsun. Sıkmadan, sıkılmadan okuyacakları bir kitap haline geldi” ifadelerini kullandı.

Kitabın içerisinde 20’ye yakın yazı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atabey Kılıç ise, “Kitap bizim derneğimizin birinci yayını olarak dikkat çekiyor. İçerisinde 20’ye yakın yazı var. 20 akademisyenin yazısı. Biz de Osman Özsoy hocamla beraber editörlüğünü yaptık. 7 aydır emek veriyoruz. Bir yazıyla da katıldık. İnşallah kısa bir tanıtma yayınını da yaparsak iyi olur. Hem Kültepe Koramaz, Kayseri için hem de Türk kültür tarihi için önemli bir çalışma yaptığımızı zannediyorum” dedi.

Kitabın özgünlüğü anlatan Doç. Dr. Filiz Sönmez, kitaba özel fotoğraflarla iyi bir yayın çıkardıklarını ifade ederek, “Bu çok emek verilen bir iş. Çok sayıda değerli hocalarımızın katkılarıyla çıktı. Ben de bu kitaba “Geleneksel Mimarlık Üzerine Modern Duyumsamalar; Ağırnas Sivil Mimarisi ve Dönüşümler ve Süreklilik” isimli makaleyle katıldım. Burada Sayın Doktor Öğretim Üyesi Sencer Erkman hocamla birlikte katıldım. Ağırnas Sivil Mimarisi şimdiye kadar geleneksel mimarlık çerçevesinde ele alındı. Biz bu yazıda daha önce hiç ele alınmamış bir şekilde, aslında geleneksel mimarinin modern mimariye kaynaklık ettiği ve bunun kültürel ve mimari sürekliliğin devamı olduğu üzerine özgün bir çalışma yaptık. Dolayısıyla hiçbir yerde basılmamış el çizimleri ve özgün fotoğraflarıyla birlikte iyi bir yayın çıkardığımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kudret Altun ise, “Makale Bünyan halıları ve kültürel mirasımızla ilgili. Aslında halıcılığın kaynağı Türk milletidir. Ama dünyada bu bilinmiyor ne yazık ki. Biliyorsunuz Türk halıcılığının kaynağı Selçuklu, Büyük Selçuklu Devleti'nden de önceye gider. Türkmen ovalarında önce kilim dokunur, sonra halıya evrilir bu olay. Geleneğimiz ve töremizden gelen gerçek şeyler gerçek lider olduğu için mutluyum. Burada da özellikle İsmail Bey’e, İsmail Solak hocama Bünyan Fen Lisesi öğretmeni, ona çok teşekkür ediyorum. Çünkü o sadece yazmakla değil, bu işi de genç yaşına rağmen sürdürmekle, yani şu an Bünyan halısı dokuyan herhalde Türkiye'deki tek öğretmendir. Ona da çok teşekkür ediyorum. İnşallah halılarımız, kilimlerimiz, bütün dünyada yayılır ve İran halısı olarak değil Türk halısı olarak mimlenir” diye konuştu.

'Aile ve Değerler' konulu söyleşi gerçekleştirildi 'Aile ve Değerler' konulu söyleşi gerçekleştirildi

Yazılan kitabın önemli bir eser olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ömer Devrim Aksoyak, “Derneğimizin kültür ve sanat alanında Kayseri'ye katkıları devam ediyor. Özellikle Kültepe'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıt sürecinde ve Koramaz Vadisi'nin aday listede olduğu süreçte bence oldukça önemli bir eser. Bu tür külliyata katkılar STK'lar aracılığıyla şehrin kültür ve sanat ortamının gelişmesinde büyük katkıları sağlıyor ve sağ olsun hocalarımız da bu önemli eseri gerçekleştirerek bu değerlere bir yenisini daha ekledik” diye konuştu.