Konut satış verilerine göre Türkiye'de konut talebi tekrar artarken vatandaş da kredi faizleri ile boğuşmak zorunda kalıyor.

Son dönemde Merkez Bankası'nın faiz indireceğine dönük beklentiler artarken konut kredilerinin de bu düşüşten bir miktar da olsa yararlanması bekleniyor. Ancak mevcut faizlerle konut kredilerindeki oranlar ev almak isteyen vatandaşın yüksek geri ödeme yapmasına neden oluyor. 

TÜİK verilerine göre, konut satışları ağustosta yüzde 9,9 artışla 134 bin 155 oldu. Böylece konut satışlarında yılın en yüksek rakamı görüldü.

Yüksek konut kredisi faizlerine rağmen kredili satışlarda (ipotekli konut satışları) da aylık bazda son bir yılın en yüksek satış rakamına ulaşıldı. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre kredili konut satışları ağustosta yüzde 17,1 azaldı.

YATIRIMCI MEVDUATTAN KONUTA MI KAYIYOR?

Konut satışlarındaki artışta Merkez Bankası'nın 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin artmasının etkili olduğu düşünülüyor. 

Merkez'in faiz indirimine gitmesiyle yatırımcıların uzun zamandır yöneldiği mevduat faizlerinin düşeceğine yönelik beklentiler ve konut fiyatlarındaki artış hızının düşmesi etkili oluyor.

Dün Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi ağustos ayında nominal olarak yüzde 34,3 artarken reel olarak ise yüzde 11,6 oranında geriledi. Türkiye genelinde konut fiyatlarının 12 aylık artış oranı son 3 yılın en düşük seviyesine geldi.

Konuttaki artış hızının yavaşlaması alımda fırsat olarak değerlendirilirken mevduat faizinin düşeceğine yönelik beklentilerin de etkisiyle vatandaş yatırımını konutta değerlendirmeye kayıyor.

Konut piyasasındaki uzmanların konutta alım fırsatı döneminde olduğunu belirtmeleri ve fiyatların tekrar yükseliş eğilimine gireceğini belirtmeleri de vatandaşın konut alımına yönelik yaklaşımını etkiliyor. 

TCMB verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye genelinde ortalama metrekare birim fiyatları 32 bin 433 TL seviyesinde. Bu da 100 metrekarelik bir konutun 3,2 milyon TL civarında olduğunu gösteriyor. İstanbul'da ise bu rakam 4,9 milyon TL'ye çıkıyor. 

KREDİLERDE SON DURUM NE?

Konut fiyatları reel olarak düşüş kaydetse de hala vatandaş için ulaşılmaz noktalardaki seyrini sürdürüyor. Diğer bir yandan kira fiyatları da vatandaşın cebini zorluyor.

Mevcut kredi faizleri ile konut almak isteyen bir vatandaş 1 milyon kredi çektiğinde yaklaşık 3,5 milyon kredi ödemesi yapıyor. Yani 1 ev kendine alan vatandaş 2,5 ev de bankaya alıyor. Diğer yandan ev kredisi kullanabilmek için satış fiyatının önemli bir kısmını peşinat olarak yatırmak gerekiyor. 

Motorine İndirim mi Geliyor ? Motorine İndirim mi Geliyor ?

Peki ev almak isteyenler kredi aldığında ne kadar faizle karşılaşıyor?

Ziraat Bankası Konut Kredisi Ürün Paketinde faiz indirdi. 1-24 ay vade aralığında yüzde 3,09 faiz oranı, 25-36 ay vade aralığında yüzde 2,99 faiz oranı, 37-60 ay vade aralığında yüzde 2,89 faiz oranı, 61-120 ay vade aralığında yüzde 2,79 faiz oranı imkanı sunuyor.

Diğer bankalara bakıldığında konut kredisinde en uygun oran yüzde 3'ten başlıyor yüzde 6,99'a kadar çıkıyor.

Akbank'ta 120 ay vadeli 1 milyon TL'lik kredi için bu oran yüzde 3,02 olurken, Garanti'de yüzde 3,19, İş Bankası'nda yüzde 3,15, Garanti'de yüzde 3,03, Vakıfbank'ta ve Halkbank'ta yüzde 3,3 seviyesinde. 

İkinci evini alacaklar için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun yüzde 22.5 oranındaki kuralı geçerli olacak. Başka bir deyişle alınacak evin değerinin sadece yüzde 22.5'i kadar kredi kullandırılacak.

Editör: Ezgi Binboğa