Kayseri ve Civarı Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri,Nevşehir,Sivas ve Yozgat'ta 83 bin üyeli kooperatifin yüzde 56 hissesine sahip olduğu Kayseri Şeker fabrikasının dört yıllık dönemde borçlarından kurtulduğunu açıkladı.

Şeker Fabrikasında 2014-2015 Mali yıl sonu değerlendirme toplantısı medya , çiftçi meclisi üyeleri, yönetim Kurulu üyeleri ve pancar çiftçilerin de katılımıyla fabrikanın sosyal tesislerinde yapıldı. 60 yıllık milli bir kuruluş olan Kayseri Şeker fabrikasının yıl sonu bilgilendirme toplantısında 2014 yılı dönem sonu cirosu 892 milyon 193 bin 805 TL, dönem karı ise 126 milyon 886 bin 639 TL olarak açıklandı. Kooperatif Başkanı Hüseyin Akay,Şeker fabrikasının Türkiye’de 500 Büyük sanayi kuruluşu arasında ilk yüz içerisinde önemli bir yere geldiğini ve fabrikanın değerlerle Kayseri'de kurumlar vergisinde rekortmen olduğu müjdesini verdi. Akay, 4 yıl önce 2011 bütçe yılını eksi 35 milyon 212 bin 406TL zarar ile kapattığını, fabrikayı 647 milyon 917 bin 276 TL borç ile devraldıklarını tüm borçları ödeyip, 2015 yılı yatırım yılı ilan ettiklerini söyledi. Başkan Akay değerlendirme toplantısında yapmış olduğu konuşmasında; ''Yatırım Stratejimiz, Çiftçilerimizin gelirlerini, refahını arttırmak, Bölgede istihdam sağlamak, Çiftçilerin Orta Anadolu’da yetiştirebileceği tüm ürünlerin tarımında ve pazarlamasında destek olmaktır.

Yeni yatırımlar kapsamında kurulacak Tarım Marketler aracılığı ile Çiftçilerin tüm tarımsal ürünlerindeki girdilerinden tohum, gübre, ilaç, alet makine, motorin masrafları, Teknik Danışmanlık Hizmetleri Çiftçinin tarlasında hizmet verecek şekilde dizayn edilecektir. Bu amaçla; Şarkışla Bölgemizde ilk adım olarak Tarım Market, depo, bölge binası ve lojmanı Eylül 2015’te hizmete girecektir. Boğazlıyan’da bulunan eski Orta Kantar arsası üzerinde tarım market yapılmak üzere proje çalışmalarımıza başlanmıştır. Kayseri Pancar Kooperatifi Merkez Satış Mağazamız daha aktif çalışmak üzere, Osman Kavuncu Caddesindeki yeni binasında Haziran ayında hizmete girecektir. Lisanslı depoculuk yapılması amacı ile yeni bir Şirket kurmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığına müracaat yapılmıştır.

Kayseri Şeker yatırımlarından lisanslı depoculuk çalışmaları hakkında da bilgilendirme yapan Akay; Lisanslı depoculuk ile buğday, arpa, ayçiçeği ve daneli ürünlerde sınıf ve kalitesine göre depolama sağlanacağını, Elektronik ürün senedi aracılığı ile ürün ticaretini kolaylaştırılacağını ifade etti. Akay, Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi ile ilgili olarak şeker sektöründe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge merkezi çalışmalarını başlatıldığını 7 ay önce resmi olarak çalışmalarına başlayan Ar-Ge Merkezinde;13 Proje çalışması yürütülmekte olduğunu 44 lisanslı personel, 2 Profesör,5 Doçent ile 3 üniversite ile çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi