GÜNDEM

Karakükçü: "Türkiye'de gen tedavisi projemiz Avrupa ile ortak bir başarıya imza attı."

KANKA Dernek Başkanı Musa Karakükçü, Türkiye'de ilk gen tedavisi projesine imza attıklarını ve Car T Cell tedavisinin ülkede uygulanması gerektiğini belirtti. Bu tedavi yaygınlaştığında kemoterapinin 15 yıl içinde ortadan kalkabileceğini ifade etti.

Kayseri’de 2017 yılından bu yana kanser hastası çocuklar ve aileleri yararına çalışmalar yapan Kansere Karşı Birlikte Derneği (KANKA), ERÜ Kanka Çocuk Hemotoloji/Onkoloji Hastanesi ve Kemik İliği Nakli Merkezi’nde tedavi gören hastalar ve aileler yararına kahvaltı programı düzenledi. Programa; Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçe belediye başkanları, il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, KANKA gönüllüleri, doktorlar ve hasta aileleri katıldı.
KANKA’nın üzerinde çalışmak istediği tedavilerden birisinin de ‘Car T Cell’ tedavisi olduğunu söyleyen KANKA Dernek Başkanı Musa Karakükçü; Car T Cell tedavisinin dünya sağlık sektörü açısından birçok ülkenin dikkatini çektiğini ifade ederek, “Bu tedavide hastadan savunma sistemi hücreleri alınarak kanser hücrelerinin gözükeceği şekilde genetiklerle oynanıyor ve savunma hücreleri hastaya tekrardan naklediliyor. Tespit edilen kanser hücresi de savunma hücreleriyle yok ediliyor. Bu tedavi yöntemi yaygınlaştığında, yaklaşık 15 yıl sonra kemoterapi tedavisi diye bir şey kalmayacak. Bu konuda maalesef ki ülkemizce çok geç kalıyoruz. Dünyada Car T Cell tedavisini uygulayan 8 hastane var ve 600 bin dolar tedavi başına ücret alınıyor. Özellikle İsrail bu konuda çok gelişmiş durumda, yaklaşık 250 Car T Cell tedavisi yapmış bulunuyorlar. Bu tedavilere ülkece odaklanmak zorundayız” şeklinde konuştu ve KANKA bünyesinde bu tedavi yöntemini uygulamak istediklerini ifade ederek 6 doktorun yurt dışına eğitime göndermek istediklerini ancak bürokratik engellere takılmaları sebebiyle doktorları gönderemediklerini de sözlerine ekledi.


Başkan Karakükçü, gen tedavisinin dünya sağlık sektörünün bir diğer odak noktası olduğuna da dikkat çekerek Türkiye’de bu tedavi hususunda günümüze kadar bir tedavi çalışması olmadığını, kemik iliği nakli konusunda Avrupa’da uzman olan bir doktoru da KANKA Onkoloji Hastanesi’nde ağırladıklarını ve gen tedavisiyle ilgili Avrupa’da yürüyen bir projeye ortak olduklarını söyledi. Ortak olunan bu proje, Türkiye’nin ilk gen tedavi projesi olduğunun da altını çizdi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise Kayseri’nin Onkoloji merkezi olması açısından KANKA’nın faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini vurgulayarak KANKA bünyesinde Car T Cell tedavisinin eğitimi kapsamında yurt dışına gönderilmek istenen ancak bürokratik engellere takılan 6 doktor için bürokratik süreçleri hızlandıracağının sözünü verdi ve yerel yönetimlerce 6 doktorun yurt dışına çıkış masraflarının da karşılanacağının müjdesini verdi.