İşsiz kaldı ve yoksullaştı halk. Ardından deprem oldu,bir bölümü yıkıldı halk. Vergiler, zamlar ve ekonomik sıkıntılarla yaşar oldu halk. Şimdi de icra dairesinden gelen borç tebligatlarından kaçar oldu halk? PTT memuru(postacının) adresine getirdiği icra tebligatını vatandaş almıyor, bu tebligatlar muhtarlıklara bırakılıyor? Bu nedenle muhtarlıklara gelen borç tebligatlarının sayısı da hızla yükseliyor. Muhtarlıklar adeta icra dairesine döndü, muhtarlar ise dağ gibi biriken icra dosyalarından şikâyetçi..
Teknoloji hayatımıza girdikten sonra,muhtarlıklarda ihtiyaç duyulan kağıt-kürek artık yok..
Ne var ya; Muhtarlıklar, İcra dairelerinden vatandaşlara gönderilen tebligatlarla dolup taşıyor?
PTT memurları yani (postacılar)tarafından, kendisine getirilen icralık tebligatını vatandaş almıyor? İcralık olan vatandaşın imza karşılığında almadığı tebligat mektupları postacı tarafından mahalle muhtarlıklarına bırakılıyor. Sonra bu manzara ortaya çıkıyor? Eskiden Mahalle Muhtarlığından şu belgeler alınırdı:
-Yerleşim yeri belgesi(İkametgâh).
-Nüfus cüzdanı sureti.
-Fakirlik belgesi.
-Nakil belgesi.
-Nüfus cüzdanı talep belgesi.
-Form(5) kaymakamlık bildirim formu.
-Tebligat işlemleri.
-Asker yoklama kâğıdı.
Şimdi bunların hepsi e devlet üzerinden temin ediliyor. Bu anlamda muhtarlıklara ihtiyaç duyulmuyor? Muhtarlıklar şimdi icra tebligatlarıyla dolu? Mesela; Bizlere yansıyan iddialara göre, muhtarlık ofislerinin bazılarının, siyaset kurumu haline döndüğü, siyasete hizmet ettiği yönünde?
‘İcra Postalarıyla Artık Baş Edemiyoruz’
Giderek artan icra dosyaları ve vatandaşların haciz baskısı altında kalmasını değerlendiren mahalle muhtarlarımız yaklaşık bir buçuk milyon nüfuslu Kentte her gün yüzlerce icra ve benzeri evrak aldıklarını, bunlarla baş edemediklerini söylüyorlar..
Bu durumda; Özne işlevini kaybeden, muhtarlıklara artık gerek olmadığı ortaya çıktı, devlet artık buralara boşa masraf etmesin görüşü yaygın. ‘Kapatılsın Muhtarlıklar’ Bence…