EKONOMİ

Kaldırım vergisi de getirin tam olsun

Vergi uydurmakta çığır açan iktidara vatandaşlar “Kaldırım vergisi de getirin tam olsun” diyerek tepki gösteriyor. İktidar, tarih sayfalarını karıştırırsa sakalı olana sakal vergisi, penceresi olan pencere vergisi getirebilir.

“Yeni vergi yok” sözüne rağmen durmadan yeni vergi uyduran iktidar kredi kartı limitine vergi koyarak dünyada çığır açtı.  Halkın üzerine zamları yağdırmasına rağmen lüks harcamalarına para yetiştiremeyen iktidar bu gidişle saçı olana tarak vergisi, arabası olmayana kaldırım vergisi, evlenene damatlık-gelinlik vergisi, evlenmeyene bekarlık vergisi, iki ve daha fazla evlilik yapana yeni eş vergisi, sifon çekme vergisi, AVM’de dolaşma vergisi, kışın bot vergisi, yazın terlik vergisi getirirse kimse şaşırmasın. Arabası olandan akaryakıt vergisi, alım-satım vergisi, yıllık kullanım vergisi (MTV), sigorta vergisi gibi bir çok kalemde vergiler alınıyor. Son dönemde yaşanan ekonomik kriz yüzünden masraflarını karşılayamadığı arabasını satanlarla hiç arabası olmamış milyonlarca vatandaş da unutulmamalı. Kaldırımları aşındıran bu geniş kesimden de kaldırım vergisi alın. Hatta cadde kaldırımından ayrı, sokak kaldırımından ayrı vergi alın ki şatafatınızı daha rahat yaşayın.

RAKI-BALIK VERGİSİ

Her bir birey özel bir isme sahip. Bu nedenle yeni bebeği olana isim vergisi getirin. Tek isme tek çift isme duble vergi koyun. Paranın değeri düşünce vatandaş durmadan bankadan para çekmeye başladı. Bu fırsat iyi değerlendirilip para çekme vergisi koyun. Evinin balkonu olandan balkon vergisi, penceresi geniş olandan pencere vergisi, güneş görenden güneş vergisi alın. İktidar alkolün olduğu her yere vergi yağdırmayı seviyor. Rakıdan vergi alıp yanındaki roka ve balıktan almamak olmaz. Masasında bu üçünü bir arada bulundurandan RRB vergisi alın. Bu dünyadan çekip gidenler vergiden kurtulmasın. Mirasçıları ölüm vergisini ödemeden kimsenin mezara girmesine izin vermeyin.0

Tuvalet sifonundan vergi

Dünya tarihi birbirinden ilginç vergilere sahne oldu. İspanya’da 14. yüzyılda ikinci kez nikah masasına oturan kadınlardan ikinci koca vergisi alındı. Roma’da ise İmparator Augustus bekarlık vergisi ve çocuksuzluk vergisi getirdi. İngiltere 1784’te kafasına şapka ya da benzeri şeyleri takan herkesten şapka vergisi aldı. Rus Çarı Büyük Petro da 1705 yılında sakalı vergiye bağlayarak Rus erkeklerini tıraş olmaya yönlendirdi. Aktif vergilere bakıldığında ise İsveç’te yeni doğanlara telaffuzu zor veya sıra dışı isimler verilmesi halinde vergi alınabiliyor. ABD’nin Maryland eyaletinde tuvalet sifonunu çekme sayısı üzerinden vergi alınıyor.

Bakan Şimşek'e vergi önerileri

1 - İsim vergisi

Bebeği olana isim vergisi getirin. İki isimli bebeklerin ailelerden duble vergi alınabilir.

2 - Balkon vergisi

Balkonlu evde oturan vergi mükellefi olabilir. Ayrıca güneş görenden de güneş vergisi alın.

3 - Terlik vergisi

Kış mevsiminde bot, yaz mevsiminde ise terlik sıklıkla giyiliyor. Bunlardan vergi alınabilir.

4 - Aksesuar vergisi

Gözlük takandan gözlük vergisi, takıp takıştırıp sokağa çıkandan ise aksesuar vergisi alınabilir.

5 - Ölüm vergisi

Hayatı vergi ödemekle geçen vatandaş öldükten sonra mirasçılarına vergi çıkarılabilir.

‘Olmayan paraya vergi’ Meclis’e geliyor

İktidarın vergi oluşturma sanatının son örneği olan kredi kartı limitlerinden ‘katkı payı’ alınması, bu hafta TBMM’de görüşülmeye başlayacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, cuma günü açıklanan yeni vergilere ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine bu hafta başlayacak. Buna göre limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek. Ayrıca noterlerde taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak. Karar ile matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatlerinden Özel Tüketim Vergisi alınacak. Diğer yandan Gelir İdaresi Başkanlığı, üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağı haberlerinin gerçeği yansıtmadığı bildirdi.