"Bugün kabul edilişinin 102. yıl dönümünü andığımız İstiklal Marşımız ile Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşımızda kahramanca çarpışan milletimizin duygu ve düşüncelerine en kalbi biçimde tercüman olmuştur" diyen Yücel, "12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşımız, milletimizin tarihinde yaşadığı kahramanlıkları, manevi değerleri ve vatan sevgisini en anlamlı şekilde ifade etmektedir" dedi.
Yücel, "Türk Milletinin beka mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı, her türlü zorlu şartlara rağmen milletimizin düşmana karşı göğsünü korkusuzca siper ettiği bir kahramanlık destanı olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizi emperyalist düşlerle boyunduruk altına almak isteyen dış güçlere karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz milletimizin tek vücut halinde kenetlenerek verdiği mücadeleler destanlara, şiirlere konu olarak günümüze kadar taşınmıştır ve bu yeni nesillere bir ibret belgesi olarak kalmaya devam edecektir. Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızı yazarken duygu, düşünce, bilgi ve deneyimlerinden elde ettiği birikimi yansıtırken, milletimizin verdiği mücadeleyi destansı sözlerle dizelere dökmüştür. Mehmet Akif Ersoy yalnızca büyük bir şair değil, aynı zamanda başta İstiklal Marşımız olmak üzere kaleme aldığı eserlerle milletimiz için bir moral ve cesaret kaynağı olmuştur" dedi.
Yücel, "Bu moral ve cesaret marşımızdan yola çıkan Türk Milleti, atamız Gazi Mustafa Kemal öncülüğünde canını ortaya koyarak sömürgecilere ve karanlık güçlere karşı mücadelesini ortaya koydu ve bu mücadelesini düşmanları vatan toprağından kovarak taçlandırdı. Bizler de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatacağız. Milli Şairimiz Akif'in söylediği gibi
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl;
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl:
Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl!
Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 102. yıl dönümünü kutluyor, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.