İsrail'in geçen hafta Beyrut'a düzenlediği saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesinin yankıları sürerken Lübnan hükümetinden İsrail'in herkesi nasıl kandırdığını gösteren bir açıklama geldi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah'ın öldürülmeden hemen önce İsrail'le ateşkesi kabul ettiğini söyledi. CNN'e konuşan Lübnanlı bakan, ABD ve Fransa'nın da ateşkes konusunda bilgi sahibi olduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da ateşkesi kabul edeceğini söylediğini aktaran Abdullah Bou Habib, Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmaları bitirmeye hazır olduklarını ve Hizbullah'la da görüştüklerini, ama İsrail'in Beyrut'a bomba yağdırıp Nasrallah'ı öldürerek savaş ilan ettiğini kaydetti.

'HAMANEY UYARMIŞTI'

Reuters'a göre İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, suikasttan günler önce Nasrallah'ı Lübnan'dan kaçması için uyarmıştı.

İran'ın roketleri, Demir Kubbe'yi nasıl deldi? İran'ın roketleri, Demir Kubbe'yi nasıl deldi?

İranlı üç kaynak, Hamaney'in Nasrallah'ı 27 Eylül'deki ölümünden önce başkent Tahran'a çağırdığını, İsrail suikastına karşı bir elçi aracılığıyla uyarıda bulunduğunu aktardı. Kaynaklar, Nasrallah'ın ölümünün ardından şimdi de İsrail'in İran'daki üst kademelere sızması ihtimalinden Tahran'ın endişe duyduğunu kaydetti.

Bir yetkili, "Her şeyi bir arada tutan güven ortadan kalktı" derken bir başka yetkili ise, "Ali Hamaney'in artık kimseye güvenmediğini" belirtti.

İRAN LİDERİ DE 'BİZİ KANDIRDILAR' DEMİŞTİ

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da daha önce Batı'nın, İran'ın Haniye suikastına karşılık vermemesi halinde Gazze’de ateşkes ilan edeceklerine dair kendilerine söz verdiğini ancak bunu yerine getirmediklerini söylemişti.

Pezeşkiyan, "Şehit Haniye suikastına İran'ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü veren ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin iddiaları tamamen yalandı. Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Ezgi Binboğa