DÜNYA

İş Güvenliği Uzmanı Calp: "Çalışanlar, İSG kurallarına uymadığı zaman hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabilir"

İş Güvenliği Uzmanı Calp: "Çalışanlar, İSG kurallarına uymadığı zaman hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabilir"

 Makine Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yavuz Calp, "Çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymadığı zaman sözlü bir uyarı. Devam ediyorsa yazılı bir ihtar. Eğer ki iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili üçüncü yazılı ihtarla beraber iş aktinin sonlanmasına kadar giden bir süreç var. Yevmiye cezaları, iş yerinden uzaklaştırma gibi durumlar da söz konusu. Para cezaları söz konusu olabilir. Hatta hapis cezalarıyla bile karşı karşıya kalma durumu var" dedi.

Makine Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yavuz Calp, Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınında yayınlanan 'Mali Gündem' programına konuk olarak moderatör Fatih Yılmaz’ın sorularını yanıtladı. Uzman Calp, "İş sağlığı güvenliği için bu konuda işverene düşen yükümlülüklerimiz nelerdir. Rakamlarla söyleyeyim size; hem işverenin hem çalışanın yapmadığı zaman onun da başına gelebilecek yaptırımlar söz konusu. Kavram şu; 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu madde 4 der ki; "İşveren, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili her türlü önlemi almakla yükümlüdür" der. Mutlaka organizasyon kurulmalı. O tepedeki işverenin altında kim var? Işveren vekili kim var? Yani yatay ve dikey pozisyonlar nelerdir? İş güvenliği uzmanı, iş yeri hekiminin bulunduğu konum nerede? bunu kurmamız lazım. Çünkü bir kaza söz konusu olduğunda yani olaya bilirkişi olarak gittiğimde bildiğiniz gibi kazalarda müteselsil sorumluluk var. Yani herkes yaptığı işin durumuna göre kademe kademe sorumluluğu var. Şu anki güncel uygulamalarda bir iş kazası söz konusu olduğunda sadece kazazedeye kusur verilmiyor. Sadece işverene verilmiyor. Acaba o kazazedenin başında deneyimli birisi var mıydı? Bunlar da kusurun içerisine giriyor. O yüzden işveren, bu sistemi hem iyi yönetebilmek hem de sorumlulukları dağıtabilmek için mutlaka organizasyon yapısını iyi kurması lazım" diye konuştu.

'İŞVERENİN ÖZEL TEDBİRLER ALMASI GEREKİR'

Sadece temel eğitimin yetmediğini belirten Uzman Calp, "Biz bir kaza söz konusu olduğu zaman diyoruz ki detay eğitimler verilmemiş. Yani kullandığı kişileri koruyucu ekipmanlar varsa onunla ilgili, elektrikle ilgili, kimyasallarla ilgili, inşaatsa işte yüksekte çalışmayla ilgili bir eğitim vermek gerekiyor. Işverenin yükümlülüğü gerçekten ağır. İşveren çalışanlarını bilgilendirmekle de yükümlüdür. İşveren de çalışanlarına talimatlar, uyarı levhaları, buna benzer yönlendirmelerle bilgilendirme yapması eğitim vermesi lazım. Mutlaka çalışanına kullanacağı işe özgü kişisel koruyucu ekipmanları da vermesi lazım. İşveren yükümlülüklerinde çalışan için hayati ve özel tehlike arz yerler varsa bunlarla ilgili özel tedbirler alması gerekir. Işverenin mutlaka bunu yaptığı işin durumuna göre iş güvenliği uzmanı, iş yeri kimliğiyle birlikte çalışarak iyi analiz etmesi lazım" ifadelerini kullandı.

'İŞİN EN ÖNEMLİ NOKTASI DENETİM'

İşverenin önemli yükümlülüklerine değinen Uzman Calp şöyle konuşt;  "Kanun der ki; işveren risklendirilmesi yapar ya da yaptırır der. Yani kendisi bu kadar tehlikeyi analiz edemeyebilir o yüzden uzmandan bu konudaki profesyonellerden çalışmış olduğu kurumun haricindeki başka yerden de yapabilir. İşverenin bu işin yapılıp yapılmadığını kontrol izleme yani denetleme yükümlülüğü var. Zaten bu işin en önemli noktası bence denetim. Çalışanları işveren tarafından alınan iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına uymakla yükümlüdür diyor. Yani işveren tarafından alınan bir karar varsa uyacağız. Çalışmaktan kaçınma hakkı diye de bir kısmına giren bir uygulama var. Yani bir yetkilisine söyleyip bu tehlikenin giderilmesini sağlaması lazım. Tehlike giderilmiyorsa kanuni hakları var. Bahsettiğim gibi çalışmaktan kaçınma hakkı var. Yapmazsak ne olur? temel uygulama şu; Çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymadığı zaman sözlü bir uyarı. Devam ediyorsa yazılı bir ihtar. Eğer ki iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili üçüncü yazılı ihtarla beraber iş aktinin sonlanmasına kadar giden bir süreç var. Yevmiye cezaları, iş yerinden uzaklaştırma gibi durumlar da söz konusu. Para cezaları söz konusu olabilir. Hatta hapis cezalarıyla bile karşı karşıya kalma durumu var."