GÜNDEM

İran füzelerle saldırdı: İsrail taarruzuna tankları da ekledi

İsrail ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada düzenli piyade ve zırhlı birliklerin güney Lübnan'da kara operasyonlarına katıldığını ancak bu operasyonların sınırlı ve yerel çapta kalacağını söyledi. İsrail'in taarruzunun büyümesi, Orta Doğu'daki savaş endişelerini arttırdı. Hizbullah ise İsrail ordusunu geri çekilmeye zorladığını

İsrail'in Salı günü yaptığı açıklamada, Lübnan'da kamuoyuna duyurulan ilk kara operasyonunda komando ve paraşütçü birliklerinin sınırı geçtiğini söyledi. Hizbullah güçleri, Lübnan sınırı içerisinde İsrail güçleriyle çatıştıklarını teyit etti.

Ordu, İsrail Özel Kuvvetleri'nin aylardır sınır ötesindeki Hizbullah hedeflerine yönelik kara operasyonları düzenlediğini ve bu operasyonlar sırasında evlerin altındaki tünelleri ve silah zulalarını ortaya çıkardığını söyledi. Golani Tugayı, 188. Zırhlı Tugay ve 6. Piyade Tugayı'nı da içeren 36. Tümen'den piyade ve zırhlı birliklerin taarruza eklenmesi, operasyonun sınırlı komando baskınlarının ötesine geçtiğini gösteriyor.

Halihazırda Gazze'de Hamas'la mücadele eden İsrail, Hizbullah'la olan çatışmasında güney Lübnan'daki varlığını güçlendiriyor. İsrail, başlattığı kara taarruzunun Lübnan'a yönelik tam teşekküllü bir harekat olmadığının altını çiziyor. Ordu, Lübnan'ın büyük şehirlerini kara harekatı kapsamına almayacağını belirtiyor.

HİZBULLAH: İSRAİL'İ GERİ PÜSKÜRTTÜK

Öte yandan Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye ilinin Merc Uyun ilçesine bağlı El-Adise kasabasına sızmaya çalışan bir İsrail gücüne karşı koyarak onları geri çekilmeye zorladığını duyurdu. 

Hizbullah, sosyal paylaşım platformu Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Hizbullah unsurlarının bu sabah Hallet El-Mehafir yönünden El-Adise kasabasına sızmaya çalışan İsrail piyade kuvvetine karşı koyduğu, onlarla çatıştığı, kayıplar verdirerek onları geri çekilmeye zorladığı ifade edildi. 

ORTA DOĞU SAVAŞA MI GİDİYOR?

Taarruzdan önce İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u defalarca füzelerle vurdu. İsrail'in Beyrut'a geçen hafta Cuma günü düzenlediği saldırılar sonucu Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 70'ten fazla siville birlikte öldü.

İsrail'in başlattığı kara harekatı, dünyanın en önemli petrol üreticisi ülkelerini barındıran Orta Doğu'yu savaşa sürüklendiği fikrini destekliyor. Hasan Nasrallah'ın ölümü sonrası İran'ın başlattığı "Gerçek Vaat 2" saldırısı sonrası ABD'nin de savaşa müdahil olma ihtimali, bölgedeki gerginliğin daha da tırmanmasına sebep oluyor.

ABD, İran'ın iki saldırısı boyunca İsrail'e gelen füzelerin imha edilmesi için askeri destek vermişti. İsrail'i İran'dan gelecek füze saldırısı konusunda önceden uyaran Beyaz Saray, açıklamasında "İran'dan İsrail'e yönelik doğrudan bir askeri saldırı, İran için ağır sonuçlar doğuracaktır" ifadeleriyle İran'ı uyardı. 

Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin ateşkes çağrılarına rağmen İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasındaki çatışmalar Çarşamba günü de devam etti.

İsrail, İran destekli grubun kalesi olan Beyrut'un güney banliyölerine yönelik bombardımanını yenileyerek, gruba ait olduğunu söylediği hedeflere karşı en az on ayrı hava saldırısı düzenledi.