GÜNDEM

Gururla söylüyoruz ki, Kayseri aynı zamanda tarım ve turizm şehridir

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ile Kayseri Ticaret Borsası (KTB) iş birliğinde Tarım Teknolojileri Paneli düzenlendi. Tarım ve hayvancılık konuları üzerine düzenlenen panelde konuşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Gururla söylüyoruz ki Kayseri aynı zamanda bir tarım şehri ve turizm şehridir. Tarım teknolojisindeki bir yenilik bir araca kavuşmamız şehrimizin tamamında refah düzeyini artırıyor” dedi.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ile Kayseri Ticaret Borsası (KTB) iş birliğinde Tarım Teknolojileri Paneli düzenlendi. Kentte gerçekleşecek Tarım İhtisas OSB yatırımı öncesi, Akıllı Tarım Uygulamaları, modern hayvancılık ve örtü altı üretim ile ilgili uzman akademisyenlerin ve özel sektör temsilcilerinin konuşacağı panelin açılış programına Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, alanında uzman konuk ve konuşmacılar katıldı.

Kayseri’nin sanayi ve ticaret şehri olduğu kadar bir tarım ve turizm şehri olduğunu dile getiren Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Kayseri’ye gelmeden önce şehrin daha çok sanayi ve ticaret yönünün önde olduğu söylenirdi ama gururla söylüyoruz ki Kayseri aynı zamanda bir tarım şehri ve turizm şehridir. Tarımdan elde ettiğimiz istihdamın ilimize ne kadar büyük katma değer kattığını bazen fark edemeyebiliyoruz. Tarım öyle bir sektör ki verdiğinin kat ve kat fazlasını aldığınızı hemen görüyorsunuz aslında teknolojisi de öyle tarım teknolojisindeki bir yenilik bir araca kavuşmamız şehrimizin tamamında refah düzeyini artırıyor” ifadelerini kullandı. 

‘KAYSERİ ARTIK TARIM VE HAYVANCILIK ŞEHRİ’

Kayseri’nin artık tarım ve hayvancılık şehri de olduğunu ifade eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Kayserimiz ticaret ve sanayi şehridir ama Allaha şükürler olsun Kayseri artık tarım ve hayvancılık şehri bunu da çok önemsiyoruz. Kayserimiz gerçekten üreten bir şehir, kendi kendine yeten bir şehir. Bizim geleceğe şehrimizi hazırlamamız lazım, rutin belediyeciliğin dışına çıkmamız lazım. Biz bu anlayış içerisinde çok şükür yatırımdan yatırıma, hizmetten hizmete koşan bir belediyeyiz. Taşrayı önemseyen bir anlayışın sahibiyiz çünkü taşra bizim için olmazsa olmaz” şeklinde konuştu. 

‘91 MİLYON LİRALIK BİR YATIRIMI HAYATA GEÇİRMİŞİZ’

Ajans olarak rakamlarla 91 milyon liralık bir yatırımı hayata geçirdiklerini anlatan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, “Kayseri Ticaret Borsası ile beraber 2022-2023 yılında uyguladığımız bir proje vardı. Kayseri Et ve Et Ürünleri Geliştirme İstasyonu adı altına Karpuzatan’da yaptığımız bir iş vardı. Bu proje bizim uyguladığımız, destek verdiğimiz projeler arasında ön plana çıkan, Türkiye’de iyi bir başarı grafiği sergilemiş bir araştırma merkezi kabilinden oluşturmuş çok güzel bir tesis. Kalkınma Ajansları faaliyet gösterdikleri bölgelerde projelere destek veren kurumlardır. Bizde Orta Anadolu Kalkınma Ajansı olarak 2022 yılında ilan ettiğimiz bir programla 32 tane projenin Kayseri’de, Sivas’ta ve Yozgat’ta kırsal kalkınma ve tarım alanının uygulanmasına vesile olmuşuz. Bugünkü rakamlarla 91 milyon liralık bir yatırımı hayata geçirmişiz. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 3 temel çalışma alanlarından bir tanesi sosyal ve kırsal kalkınma. Bu alanda da var olmaya gayret ediyoruz. Fikri olan, projesi olan, yol almak isteyen paydaşlarımıza destek olmaya gayret ediyoruz” diye konuştu. 

‘DÜNYADA HUZURLU MUTLU VE SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE YAŞAMAK İÇİN AKILLI TARIMA İHTİYACIMIZ VAR’

Gıda güvenliğinin gelecek 100 yılda dünyada önemli bir konu haline geleceğine dikkat çeken  Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, “Yaşanan son 20 yılda bilgi teknolojilerinin tarımın bir parçası haline gelmesiyle birlikte akıllı tarım dönemi başlamıştır. Ülkemizde bu gelişim ve dönüşümde geri kalmamak adına yeni teknolojiler kullanarak üretimde verimlilik artışı ile kaynaklarını daha etkin kullanılmasını sağlamaya çalışıyor. Kuruluşuna katkı verdiğimiz tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi bu hedefe ulaşmada öncü rol oynayacaktır. Tarım aynı zamanda sosyal adalettir. Herkesin bu gerçeği göz ardı etmeden sürdürülebilir tarım ekosistemi kurmak için yeni tarım teknolojilerini sektöre entegrasyonu konusunda tüm paydaşların elini taşın altına koyması gerektiği kanaatindeyim. Artık daha çok kazanmak veya sadece karnımızı doyurmak için değil daha iyi bir dünyada huzurlu mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamak için akıllı tarıma ihtiyacımız var. Sürdürülebilir tarım için yapılması gerekende pek çok şey var. Toprak ve su kaynakları sürdürülebilir kullanılmalı, çiftçinin sürdürülebilir tarım yapabilecek finansal gücü olmalı, finans yapısı güçlendirilmeli, üretici örgütleri güçlenmeli ve tarım ürünlerini kullanan sanayicilerle iş birliği içinde olunmalıdır. Sürdürülebilir tarımın yapılabilmesi için çiftçinin sürdürülebilir karlılığı olması gerekmektedir. Dolayısıyla Türkiye’nin mühendis gücü akıllı tarım teknolojisi geliştirme gücüne sahiptir. Yapmamız gereken katma değerli teknoloji ihracatı yapmaktır. Bunu yaparsak önümüzde ciddi fırsatlar olduğuna inanıyorum. Çiftçinin alın terine akıl teri eklendi. Gelecek 10 yılda tarımda verim artışının yüzde 85’i teknoloji, sulama ve dijitalleşmeyle sağlanacaktır. Yüzde 10’u ikincil ürünlerde yüzde 5’i ise yeni tarım alanlarında oluşacaktır. Bilindiği üzere gıda güvenliği gelecek yüz yılda ülkemiz ve dünya için en önemli mesele haline gelecektir. Bu panel bölgemizin kalkınma yetkinliği envanterinde önemli üretici güçler olan çiftçilerimizi ve sektör yöneticilerimizi bir araya getirerek akademi paydasında ortak kılıyor” ifadelerini kullandı.