CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, projeyle ilgili ciddi mağduriyet yaratıldığını belirttiği konuşmasının ardından söz alan Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler 2017 yılından bugüne kadar 6.000 öğrencinin projeden katıldığını, hâlen sistemde 2.bin 615 öğrencinin bulduğunu belirtti. Komisyon Başkanı İşler, “ bu arkadaşlarımız devlette kadro karşılığıyla bu programa alınmadı, devlet bunlara doktora karşılığında burs veriyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim. Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu toplantısında söz alarak, YÖK tarafından belirlenen 100 tematik alanda 2 bin adet doktoralı bilim insanı yetiştirme projesiyle ilgili sorunlara dikkat çekti.

Gelecek on yıllar için bilgiye dayalı nesiller yetiştirmek amacıyla başlatılan ve 2016 yılında YÖK'ün 100/2000 projesine katılanların ortada bırakıldığını belirten Ömer Fethi Gürer, “ Yazılı, sözlü sınavla ilk 3'e giren doktora öğrencileri projeye kabul edilmişti. Akademik personelin Lisansüstü Eğitimi Sınavı'nda yeterli puanı alanlara, yabancı dil şartını sağlayanlara akademide, kamuda iş garantisi verilmişti. Burs miktarının enflasyon altında kalmaması, asgari ücrete göre iyileştirme vaadi de vardı. Gelinen noktada istihdam için hiçbir yasal altyapı oluşturulmadı, ciddi mağduriyetler yaratıldı, yasal düzenlemelerle ek kadro, burs artırımı yapılmadı” dedi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir an önce bu anlamda verilen sözlerin yerine getirilmesi, mağduriyetlerin bitirilmesi, hak kayıplarının da önlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

KOMİSYON BAŞKANI İŞLER” DEVLETTE KADRO KARŞILIĞI BU PROGRAMA ALINMADILAR”

Toplantıda Komisyon Başkanı Emrullah İşler, bir açıklama yaptı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in gündeme getirdiği soruya yanıt verdi.İşler “Sayın Gürer bir soru sordu, önce onu cevaplayarak sözlerime başlamak istiyorum. Sayın Gürer, konuşmacılar da hatiplerde bu konuyu dile getirdiler, doğrusu buradan bu konuyu açıklamakta Genel Kurulu bilgilendirmekte fayda görüyorum. 100/2000 kapsamında bu doktora programı bildiğiniz gibi, 2017 yılından beri bugüne kadar 6.000 öğrenci faydalanmış, hâlen sistemde 2.615 öğrenci var. Yani doktorasını bitirip sistemden çıkan 3.385 öğrenci var, bunlardan 806’sı devlet üniversitelerinde doktor öğretim üyesi olarak göreve başlamış, 118’i vakıf üniversitelerinde öğretim üyesi olarak göreve başlamış, 163’ü kamuda çeşitli görevlere geçmiş, 407’si ise özel sektörde istihdam edilmiş, bu tabii YÖK'ün tespit edebildiği rakam. Böylece, toplam 1.494 kişi şu an 100/2000 dolayı öğrenimini tamamlamış, doktora derecesini almış ve bu doktorasıyla çeşitli görevlerde, başta üniversiteler olmak üzere görev yapıyor. Burada, şunun altını çizmekte de fayda var: Bu 100/2000 bir burstur, devlet bir burs veriyor, diyor ki “Ey millet, doktora yapmak istiyorsan bu alanlarda, benim belirlediğim alanlarda ben sana ayda şu kadar burs veriyorum. Tabii, bu yıldan yıla değişiyor, rakamlar önemli değil, bu doktoranı yapıyorsun.” Ondan sonra, vatandaş, doktorasını bitiren elemanlar işte, üniversitelerde görev alanlar var, kamuda görev alanlar veya başka yerde görev alanlar var. Dolayısıyla bu konunun gerçeği bu, bunun altını çizmekte fayda var. Bunların hepsi, bu arkadaşlarımız devlette kadro karşılığıyla bu programa alınmadı, devlet bunlara doktora karşılığında burs veriyor, destek veriyor, vatandaşına güzel bir imkân veriyor.” Diye konuştu.

GÜRER, PROJEYE KATILANLARLA GÖRÜŞTÜ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 100/2000 adı altında 2016 yılında başlatılan, 6000 kişinin katıldığı projede yer alan bilim insanları ile görüştüğünü ve verilen vaatlerin tutulmadığını söylediklerini açıkladı. Gürer, “Projeye katılanlara kamu ve üniversitelerde iş yanında ekonomik anlamda sağlanan desteğinde uygun olacağının ifade edildiğini ancak projeye katılanların sorunlarına ilgisiz kalındığını ve hedeflenen amaca uygun şartlarında oluşturulmadığını ifade etti.