POLİTİKA

Gürer: “Marketlerde dilimle satılan karpuz tarlada çürüyor”

Niğde Altunhisar ilçesinde karpuz tarlalarını gezip çiftçilerle konuşan Gürer, TÜİK Mayıs 2022 bitkisel üretim tahminine göre bir önceki yıla göre bu yıl % 3.9 oranında karpuz azalış olacağı tahmin edildi. Bu azalışa rağmen karpuz yüksek nakliye tutarları nedeni ile tarlada kaldı” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinde, ürünlerin çoğu çürüyen tarlada karpuz üreticisinin sorunlarını dinledi.

HER YER AYNI

Karpuzda verim olmasına rağmen satış yapamadıklarını anlatan karpuz üreticisi Nuh Çiftçi, Niğde’nin yanı sıra Konya, Şanlıurfa ve Adıyaman -Bismil’de dahil tarlada karpuzun kilogramının 60 kuruştan bile satılamadığını anlattı.

NAKLİYE ÜCRETLERİ ÜRÜN FİYATLARINI GEÇTİ

12-13 kilogramlık karpuzların tanesini 5 liraya dahi tüccarın almadığından yakınan karpuz üreticisi, mazotun litresinin 23 liraya çıkmasının bundan etkili olduğunu belirtti. Üretici Nuh Çiftçi,“ Büyükşehirlerden Niğde’ye gelip karpuz almak zorlaştı. Çünkü nakliye ücretleri çok arttı” dedi.

ÇÜRÜMEYE BAŞLADI

Üretici Çiftçi, binlerce dönüm arazide karpuzların yarısının çürüdüğünü, kalan yarısının da çürümeye başladığını ifade etti.

KARPUZ ÜRETİCİSİNİN GÜRER’DEN İSTEĞİ

Üretimdeki maliyet artışına da dikkat çeken karpuz üreticisi, ilacın yüzde 300, gübrenin ise yüzde 400’lere varan oranda arttığını belirterek, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den bu sorunu Meclis’te bir kez daha gündeme getirmesini, hatta konuyu Cumhurbaşkanına kadar iletmesini istedi.

HER ZAMAN ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise dün olduğu gibi bu gün ve yarın da üreticilerin sorunlarını gündeme getirip çözüm önerilerini sunmaya ve sorunun çözümü noktasında yapılan girişimlerin takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi. “Üretim maliyetleri düşürülerek üretici ucuz ürüne erebilir ancak planlama doğru yapılmadığında da sorunlar katlıyor” diye konuştu.

İSTANBUL’DA DİLİMİ 35 LİRA OLAN KARPUZ, TARLADA ÇÜRÜYOR

Gürer, tarımda planlama önemine dikkat çekerek, bunun en somut göstergesinin, İstanbul’da dilimi 35 liradan satılan karpuzun, Niğde’de tarlada çürümeye terk edilmesi olduğunu belirtti. Gürer, “Üretici sürekli ürün deseni değiştirip para kazanabileceği ürünü arıyor. Bunun sonucu ürün rekoltesi de değişkenlik gösteriyor. Planlı tarım ile ürün desenleri ve üretim süresi doğru bir noktaya erdirilebilir. Son yıllarda Niğde Altunhisar ve Çukurkuyu bölgesinde karpuz ve kavun ekim alanları arttı. Çukurova ve Akdeniz sonrası Niğde karpuzu son turfanda. Doğal olarak piyasa doygunluğu sonrası ürün hasat ediliyor. Büyük kentlere olan uzaklık, nakliye fiyatlarındaki artışla beraber ürünün pazarlama sorununu artırıyor” dedi.
KARPUZ EKİM ALANLARI DA DARALIYOR

Karpuz ekim alanları ülke genelinde azalırken Niğde’de karpuz ekim alanlarının genişlediğini kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in verilerine göre bu yıl karpuz üretiminde yüzde 3.9 oranında azalmanın tahmin edildiğini de aktardı. Gürer, “Karpuz Türkiye’de domatesten sonra en çok yetiştirilen ikinci sebzedir. Türkiye’de Mayıs-Eylül ayları arasında yapılan karpuz üretimi pek çok bölgede yapılmasına karşın yoğunluk olarak Çukurova ve Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır. Ekim alanı ülke genelinde daralsa da verim artışı da açığı azaltmaktadır. Karpuz sürekli değişiklik gösteren taleplerle her yıl üretici için bilinmeyen ürünler içindedir. Bir yıl üreticisine para kazandıran diğer yıl tarlada kalan ürünlerdendir. Türkiye’ye hibrit çeşitlerin girmesi ile üretimde standart çeşitlere oranla 2-3 kat verim artışı çiftçiyi karpuzda ekime yöneltmiştir. Üretim alanlarındaki daralma üretim miktarlarında çok fazla dalgalanmalar oluşturmaktadır. 3 -4 milyon aralığında ülkemizde karpuz yetişirken % 90 İran’dan alınan ithal karpuz, yerli karpuz pazara çıkmadan marketlerde yer bulmaktadır. Bu yıl karpuz turfanda kilosu 20 TL’ye kadar çıkmış ve marketlerde dilimle satılmıştır. Dilimi 35 TL’yi bulan karpuzun tanesi 250 TL kadar çıkmıştır. Halen büyük kentlerde dilimle karpuz satan marketler varken nakliye artışı ve mazot zamları karpuzun tarlada kalmasına neden olmuştur. Meyve suyu fabrikaları da çok düşük fiyatlar ile ürün almaktadır” dedi.

ÜRETİMDE PLANLAMA YOK

Üretimde bir planlama yapamamış olmasından dolayı Tarım ve Orman Bakanlığını eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin ürettiği üründen para kazanamadığını kaydetti.

İRAN KARPUZU GELİYOR

İran’dan karpuz ithal edilmesini de eleştiren Ömer Fethi Gürer, “Yerli ürün başlamadan sezon başında İran’dan ithal getirilen karpuzlar, ülkemizde iç piyasaya sürülüyor. Mevsiminde ürün tüketin diyen iktidar ithal karpuza da izin veriyor. İthal karpuz yüksek fiyatla piyasa da yer buluyor. İhracaat ise maliyet nedeni ile sınırlı kalıyor. Bizim üreticimiz ürün bollaştığı dönemde talep düşünce tüccar eline kalıp perişan oluyor. Bu nedenle düşük fiyat ile karpuz tarlada kaldı çürüyor; seneye ekim daha da düşecek gibi görünüyor. Bunları planlamak gerekiyor. Planlamadan bu işler yürümüyor. Üretici de perişan, ekonomik anlamda sıkıntı yaşıyor. Verdiği parayı alamıyor” diye konuştu.

HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ KAYBEDİYOR

Bu durumda karpuz üretiminin seneye daha da düşebileceğini öngördüğünü anlatan Ömer Fethi Gürer, “Ürün çoğaldıkça fiyat düşüyor. Ürün azaldıkça fiyat yükseliyor. Bu durumda hem üretici hem de tüketici kaybediyor. Vatandaş büyük kentlerdeki marketlerde karpuz reyonuna uğramaya korktu. Üreticinin ürünü tarlada kaldı. Girdi maliyetlerinin artması ürün deseninin sürekli değişmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.