Çiftçi ve esnaf için kredinin olağan ve doğal olduğunu ifade eden Gürer, “Bunun müjde gibi sunulması yanlış, yani ekonomi o kadar berbat ki yine de size borç verebiliyoruz mu denmek isteniyor. Faize karşıyım diyerek faizli kredi ile övünülüyor. Doğal işleyişler ülkede müjdeye döndü. Hatta ülke yol ve köprü ücretlerini artırmayacağız diye müjde verilir duruma düşürüldü. Müjde; köprü ve yollar bundan sonra ücretsiz olacak denirse müjdedir. Müjde olgusu da AKP ile anlamı değişti” dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Çiftçi Destek Kredisini uygulamaya geçireceğimizin müjdesiyle başlıyoruz. Çiftçilerimiz hasat dönemine kadar yapacakları her türlü harcama için kullanabilecektir. Gelir elde edemedikleri ihtiyaçlarını rahatla karşılayabilecektir. Kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek kredinin yıllık faiz oranı yüzde 9,75 ve vade süresi 36 aya kadar olacaktır. " şeklindeki açıklamalarına değinen CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hasat dönemine kadar verilecek kredi için olması gereken, çiftçiye ürettiğin üründen zarar edersen, zararını karşılayacağım şeklinde müjde verilir. Faize karşıyım diyerek faizli kredi verilmez. Cumhurbaşkanı karşıyım dediği faizden çiftçiye gelince vazgeçmiyor. Kredi için faizi işletiyor. Faiz gelir dengesini bozuyor. Kredi vereceksen de faizsiz ver. Girdi maliyetini düşür. Gübre ve yem gibi tarıma ayakbağı olan fiyatları sübvanse et. Çiftçi için 2023 yılında verilecek destek 54 milyar olarak açıklandı. Tarım Kanunun 21. Maddesine göre milli gelirin % 1’i çiftçiye destek olarak verileceği yazıyor. Bu tutar 2023 bütçesinde 186 milyar ediyor. O desteği çiftçiye verip, girdi maliyetlerini düşürerek çiftçiyi destekle” diye konuştu.
KREDİLER İLE ÇARK DÖNÜYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin kamu, özel bankalar ile Tarım Kredi borcu ile çiftçiliği sürdürmeye çalıştığını ve tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan kredi borçlarının 301,6 milyar lirayı geçtiğini söyledi. Gürer, bankaların zamanında tahsil edemediği için takibe aldıkları tüm farklı krediler ise 161.7 milyar lira düzeyinde seyrettiğine dikkat çekti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülke bankalardan borçlanarak ,faiz ödeyerek, ya da borcu ödeyemediği için icralık olarak yaşıyor. Kredi kartlarına takla attırarak ayakta kalmaya çalışıyor. İktidar borcu müjde diye açıklayıp müjdeden dahi faiz alarak verdiğini koruyor. Ancak vatandaş sürekli borçla yaşamak zorunda bırakılıyor. Bir yerde bankalara “ tutu” olarak yaşamını sürdürüyor. Bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artış 2022 yılının son haftasında rekor bir düzeye erişti. Negatif reel faizin de teşviki ve yüksek enflasyon nedeniyle harcamalarını öne çekip borçlanan vatandaşların bankalara olan borcu 2022yılının son haftasında 41 milyar lira daha artarak yılsonu itibariyle 1 trilyon 574 milyar liraya yükseldi. Yılın son iki haftasındaki artış ise 73 milyar lira oldu. Vatandaşların bu borcunun 1 trilyon 120 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinin, 454 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 16,8 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 24 milyar liralık artış kaydedildi.” dedi
TAKİPTEKİ BORÇ ARTIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30,3 milyar lira oldu” dedi.
VATANDAŞ 2023 YILINA REKOR BİR BORÇLANMA HIZIYLA GİRDİ
CHP Milletvekili Gürer, vatandaşların bankalara olan borcunda 2022 yılının bu yana 548 milyar liralık, toplam borçlarında ise 555 milyar liralık artış yaşandığına dikkat çekerek, “Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre 2023 yılının ilk haftasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 151 bin yeni dosya geldi. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise geçen yılın aynı gününe göre 614 bin adet artarak 6 Ocak 2023 itibariyle 23 milyon 192 bine çıktı” dedi.