GÜNDEM

Gürer: “Emekliye verilen bayram ikramiyesi dişlerinin kavuğuna yetmiyor”

CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer, “105 AKP’li vekil çalışan emekliye ikramiye verilmesin diye torba yasa teklifi verdi. Kanun çıktı. Üç ay çalışan emekli ikramiyeden mahrum kaldı. Bu sefer aynı imza sahiplerinin de arasında olduğu 127 vekil imzası ile kanun teklifi ile çalışan emekliye de ikramiye verilmesi kanunlaştı”

Gürer: “Emekliye verilen bayram ikramiyesi dişlerinin kavuğuna yetmiyor”

Gürer: “Asgari ücret en az 22 bin lira olmalıydı”

Gürer: “intibak düzenlemesi şart”

Gürer: “Suriyeliye verilen haklar kendi emeklimize verilmiyor 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini söyledi. Gürer, emeklilerin dişinin kovuğuna yetmeyen bayram ikramiyelerinin de asgari ücretten az olmamasını istedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ekonomiye ilişkin torba kanun teklifinin, çalışan emeklilere 5 bin lira verilmesini öngören maddesinin gecikmeli olarak kabul edildiğine dikkat çekti ve emekli maaşlarıyla ilgili önerilerini sıraladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasına, Cumhurbaşkanı Sisteminin, özellikle torba yasalar üzerinde getirdiği, olumsuzluklara dikkat çekerek başladı. 

İÇERİĞİNİ BİLMEDİKLERİ KANUN TEKLİFİNİ MECLİS’E GETİRİYORLAR 

Emekli çalışanlara 5 bin lira ikramiye verilmesine ilişkin torba kanun teklifinin kabul edildiğini aktaran Ö.Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanlığı sistemi oluştuktan sonra, birinci parti milletvekillerinin getirdiği kanun teklifleri Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüyor, sonra Meclise geliyor, kanunlaşıyor ama orada şu söyleniyordu, ‘Yalnızca milletvekilleri kanun teklifi verecek, birinci-ikinci parti diye bakılmayacak’ deniyordu; öyle bir uygulama olmadı. Emeklilerden çalışanlara emekli maaşı verilmesin diye 105 vekil Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili kanun teklifini getirdi  kanun çıktı ve o dönem içinde gelen tepkilerden sonra bu kanun teklifinin yanlışlığının farkına varıldı. Torba yasa diye getirilen ve özellikle bürokratların hazırladığı, altına imza attıkları, içeriğini bilmedikleri kanun tekliflerini bu Meclise getirerek zaman kaybına neden oldukları gibi üç aydır da çalışan emeklinin ikramiye almasının önünü kestiler” hatırlatmasında bulundu.

EMEKLİYE 5 BİN LİRA VERİLMESİN DİYEN DE VERİLSİN DİYEN DE AYNI MİLLETVEKİLLERİ

Tepkiler üzerine 122 vekilin, çalışan emekliye de verilmesi yönünde teklif getirdiğini belirten Ö.Fethi Gürer, “ işin ilginci, imzaların bir kısmı da aynı yani "Çalışan emekliye ikramiye verilmesin." diyen de "Verilsin." diyen de aynı milletvekili. Üç ay içinde ne değişti de bunun farkına vardınız? biz, çıkan kanunun hemen akabinde kanun teklifini Plan Bütçe Komisyonuna gitmek üzere Meclis Başkanlığına sunduk. Ziraat odasına kayıtlı ya da çalışan emekli de bu ikramiyeyi alsın diye kanun teklifi de verdik ama kanun teklifi yine komisyonda birleştirilmedi birinci partinin verdiği değerlendirmeye alındı” diyerek, Cumhurbaşkanı Sisteminin neden olduğu aksaklıklara dikkat çekti. 

YOKSULLUK SINIRI 46 BİN LİRA 

Emeklilerin büyük sorun yaşadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde açlık sınırı 16 bin lira, yoksulluk sınırı 46 bin lira, ortalama emekli maaşı 8.250 lira, en düşük emekli aylığı 7.500 lira. Bu durumda emeklinin geçinebilme olasılığı yok, büyük kentlerde ev kirası dahi emekli maaşının üzerinde. Emeklinin haklarının korunması, gözetilmesi öncelikle Meclisin de görevi, milletvekillerinin de görevi. Dul ve yetim aylıkları da bunun altında kalıyor” diye konuştu.

3 AY SONRA YAPILAN YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ

Çalışan emeklilere önce ikramiye verilmediğini, 3 ay sonra yapılan yanlıştan dönüldüğünü anımsatan Gürer, “Çalışan emeklilerin ise gerekçeleri belli: Ya durumu iyi olan emekli çalışmaz ya da sağlık durumu elvermeyen çalışmaz. Bu ücretlerle emeklinin çalışmaması mümkün mü? Onun için, yapılan yanlıştan dönüldü ama üç ay çalışan emeklinin ikramiyesini geç almasına neden olundu. Bu konularda daha dikkatli olunması ve bir an önce sorunlara gerçekçi çözümlerin getirilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

AKP EMEKLİLİN İYİ ÜCRET ALMASININ ÖNÜNÜ KESTİ 

2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi aylık bağlama oranı kat sayısını yüzde 70'ten yüzde 30'lara düşürerek emeklilerin daha iyi ücret almasının önünü kestiğini de hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, o nedenle bugün üç ayrı emekli maaşının olduğunu ifade etti ve intibak düzenlemesinin bir an önce yapılıp, emeklilerin bu bağlamdaki mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasını da önerdi. 

BAYRAM İKRAMİYELERİ ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLSUN 

CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önerisiyle Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiye verildiğini anımsatan Gürer, “Bu ikramiye emeklinin dişinin kovuğuna gitmiyor. Gelin, bunu asgari ücret seviyesine çıkaralım, en düşük emekli maaşı da asgari ücret olsun, yaşamının son dönemlerinde emeklilerin daha iyi yaşamalarının yolunu açalım” dedi. 

SURİYELİLERE SAĞLANAN AVANTAJI

EMEKLİLERİMİZE SAĞLAMIYORSUNUZ 

“Suriyelilere sağladığımız sağlıktaki avantajı kendi emeklimize sağlamıyoruz” şeklinde eleştirilerde bulunan Gürer, “Emeklilerde ilaç katkı payı bir an önce kaldırılmalıdır. Suriyelilerden ilaç katkı payı alınmazken neden bizim emeklimizden alınmaktadır? Ayrıca, bu konuda verdiğim kanun teklifi de var. Eğer evi yoksa, kirada kalıyorsa emekliye kira yardımının da yapılması, bu bağlamda destek olunması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

DUL VE YETİMLERİN AYLIKLARI DA İYİLEŞTİRİLMELİ 

Emekliler gibi, dul ve yetimlerin de aldıkları ücretlerle yaşamlarını sürdürebilmeleri sorunlu noktaya dönüştüğüne işaret eden Gürer, onların da ücretlerinde iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini anlattı. 

 ÇALIŞMA YAŞAMINDAKİ SORUNLAR VE BEKLENTİLER…

İktidarın öncelikli görevleri arasında, ülkemizde çalışanlar arasında farklı ücret uygulamalarının yarattığı sorunlara çözüm bulmanın yer aldığına da işaret eden Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Belediye şirket işçilerine kadro sözü verilip kadroya alınmamaları, yardımcı zabıta, yardımcı itfaiyecilerin kadrolarının verilmemeleri, KİT'de çalışan, taşeronda kalanlara kadro sözü verilmesine rağmen kadrolarının verilmemeleri, staj ve çıraklıkta TÜİK tarafından işçi sayılıp "Yaşlılık sigortası başlatılsın." dendiğinde öğrenci gösterilenlerin mağduriyetlerinin giderilmemeleri durumu can acıtıyor; bu sorunları ortadan kaldırmamız lazım. Atanamayanların, öğretmenin, mühendisin, sağlıkçının sorunları çözüm bekliyor. Bunun yanı sıra, farklı kesimlerde geçici ve mevsimlik işçiler gibi sorunları çözüm bekleyenler var.” 

ASGARİ ÜCRET EN AZ 22 BİN LİRA OLMALIYDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer. Asgari ücretin açıklanmasından sonra da 2024 yılı için 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücretle ilgili değerlendirmeler de de bulundu. Mevcut şartlarda asgari ücretin en az 22 bin lira olması gerektiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Asgari ücretin ortalama ücret konumuna gelmesi nedeni ile geniş kesimleri etkiliyor. Şubat ayında emeklilerin cebine girecek olan asgari ücret bu süreçte enflasyonun etkisi ile eriyecek. 3 ay içerisinde açlık sınırının altında kalacak” dedi.

ASGARİ ÜCRET YILDA 4 KEZ BEBLİRLENMELİ 

Asgari ücretin yılda 4 kez belirlenmesini de öneren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Açlık sınırı 16 bin lira olan ülkemizde asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirledi. Dalga geçen gibi 17 bin liraya bir de 2 lira ilave etmişler. Daha emekçinin cebine girmeden açlık sınırı altında kalacak. Kira, gıda, giyim, ulaşım, eğitim giderleri artışın çok gerisinde artış oldu. Yılda 4 kez asgari ücret belirlenmeli, net 22 bin TL olmalı idi. Emekçiler yine enflasyona ezdirildi. Asgari ücreti bu denli öne çıkaran iş yerlerinde örgütlü sendikaların olmaması, İşçi-İşveren TİS ile ücreti belirlese asgari ücret bu denli öne çıkmaz. Asgari ücret en düşük devlet memuru ile kamu işçisi ücreti dikkate alınarak belirlenmeli ve yılda dört kez de iyileştirme sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.