KTO'nun nisan ayı meclis toplantısına KTO Başkanı Ömer Gülsoy ve KTO üyeleri katıldı. Toplantıda Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşa değinen Gülsoy, "Salgın sonrası değer zincirlerindeki kopmalar, ham madde fiyatlarındaki artış, arz güvenliği sorunları ve ülkeler arasındaki farklı toparlanma süreçleri ile mücadele edilirken, bu defa Rusya-Ukrayna savaşının dünyanın gündeminde oturdu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaş küreselleşmede yeni bir sürece girildiğini çok net bir biçimde ortaya koydu. Bu savaş küresel insani felaketlere bir yenisini daha ekledi. Sayın Cumhurbaşkanımızın barış yönünde ortaya koyduğu müthiş çabayı takdirle izliyor ve paylaşıyoruz" diye konuştu.

“TÜRKİYE AÇISINDAN BU DÖNEMDE HEM FIRSATLAR HEM DE RİSKLER VAR”

Ekonomi konusuna değinen Gülsoy, "ABD’nin yüksek enflasyonu, Avrupa’nın enerji krizi ve Çin’in yeni dalga COVİD Salgını dünya ekonomisini ciddi bir daralma riskiyle tehdit ediyor. Tüm bu olumsuzluklar küresel ekonominin büyümesine yönelik ciddi engeller olarak önümüze çıkıyor. Türkiye açısından bu dönemde hem fırsatlar hem de riskler var. Çin’in yeniden kapanması, Rusya – Ukrayna savaşı tedarikte Türkiye’nin öne çıkan avantajlarını kalıcı hale getirmesi için önemli bir fırsat penceresi olarak gözüküyor. Biz ihracatımızın bu süreçte önemli bir ivme kazanmasını beklediğimizi belirtmek istiyorum. Yeni pazarların talebine karşılık verebilmek için üretime yönelik yatırımların hızla devam etmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

“ENFLASYON BÜTÜN DÜNYANIN SORUNU”

Enflasyon konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gülsoy, şöyle konuştu: "Enflasyon bütün dünyanın sorunu. Dünya buraya nasıl geldi? Amerika tarihinde son 40-50 yılda en yüksek enflasyonu yaşaması. Avrupa’nın yine yüksek enflasyon yaşaması. Geçmişten gelen sorunlar, Merkez Bankalarının uyguladığı gevşek para politikalarının yarattığı enflasyon, pandeminin küresel talep ve tedarik zinciri akışına getirdiği kısıtlamalar ve sorunların yarattığı yüksek emtia fiyatları.

“ŞİMDİYE KADAR YAŞADIĞIMIZ SORUNLARIN NASIL ÜSTESİNDEN GELDİYSEK BUNUN DA İNŞALLAH ÜSTESİNDEN GELİRİZ”

Akabinde Rusya – Ukrayna Savaşı. Savaş kaynaklı küresel ticaretteki azalma ile emtia fiyatlarındaki rekor fiyatlar enflasyonu bütün dünyada sorun haline getiriyor. Enflasyon ile mücadele bizlerin çaba göstermesi devlet kurumları, reel ve finans sektörü el ele vererek mücadele etmesi gerekiyor. Şimdiye kadar yaşadığımız sorunların nasıl üstesinden geldiysek bunun da inşallah üstesinden geliriz. Üretimin sürekliliğinin sağlanması için enflasyonla mücadele kapsamında enerji, akaryakıt, gübre gibi üretimi artıracak, girdi maliyetlerini düşürecek teşvik ve destekler verilmelidir. Ülkemizin bulunduğu konumu dolayısıyla rabbimin bize bahşettiği bu güzel coğrafyadan azami şekilde faydalanabilmeliyiz." (DHA)