GÜNDEM

Esad'dan Hakan Fidan'ı protesto eden Suriyeliye ödül gibi atama

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arap Birliği toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı protesto eden Suriye heyetinin önemli isimlerinden Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad’ı ödüllendirdi. Esad, Mikdad’ı Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine atayarak ona kabinede kritik bir rol verdi. Bu atama, Mikdad’ın Esad’ın en yakınındaki isimlerden biri haline gelmesiyle dikkat çekiyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arap Birliği toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı protesto eden Suriye heyetinde yer alan Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad’ı Cumhurbaşkanı Yardımcılığına atayarak dikkat çekici bir hamle yaptı. Esad, yeni hükümetini şekillendirirken kabinede köklü değişikliklere imza attı.

Esad'dan Mikdad'a ödül gibi atama!

Esad, yayınladığı kararname ile Muhammed Gazi el-Celali başbakanlığında oluşturduğu yeni kabinesinde Dışişleri, Maliye ve Elektrik Bakanlıklarında önemli değişiklikler yaptı. “Suriye devlet ajansı SANA’nın haberine göre, geçtiğimiz günlerde Arap Birliği Kongresi’nde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı konuşma yapacağı sırada salonu terk ederek protesto eden Suriye heyetinde yer alan Faysal El Mikdad, 'ödüllendirildi'. Esad, Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad’ı cumhurbaşkanı yardımcısı yaptı.”

Kabinede iki kritik değişiklik

The Syrian Observer'a göre, Mikdad'ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirilmesi ve yerine yardımcısı Bassam El Sabbah’ın atanması, Esad'ın kabinesindeki en önemli değişikliklerden biri oldu. Ayrıca, Enformasyon Bakanlığı'na Butros Hallak'ın yerine Ziyad Hosn’un getirilmesi dikkat çeken bir diğer atama oldu. Mikdad’dan boşalan Dışişleri Bakanlığı koltuğuna yardımcısı Bessam Sebbag otururken, Mikdad Esad’ın en yakınındaki isimlerden biri haline geldi.

Türkiye ile Suriye normalleşme sürecinde gerginlik

Hakan Fidan, iki hafta önce Kahire’deki Arap Birliği toplantısına katılmış ve Suriye heyeti tarafından protesto edilmişti. “Suriye heyetinin, Fidan’ın konuşmasına başladığı sırada salonu terk ettiği görülürken Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise heyetten 'bir kişi'nin konuşmayı takip ettiğini öne sürmüştü.”

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Al Arabiya’nın haberine göre, Faysal El Mikdad başkanlığındaki Suriye heyeti, Fidan’ın konuşması başladığında salonu terk etmiş, konuşmanın ardından ise geri dönmüştü.

Mikdad'dan Türkiye'ye net mesaj: İşbirliği için çekilin

Toplantı öncesinde Russia Today’e konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, “Eğer Türkiye, Suriye ile iş birliğinde yeni adımlar atılmasını ve ilişkilerin normale dönmesini istiyorsa kuzeyde işgal ettiği Arap topraklarından çekilmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

Esad’ın kabinedeki bu değişiklikleri, Suriye’nin dış politika hamlelerinde yeni bir dönemin işaretleri olarak yorumlanıyor.