SİYASET

Erdoğan, komşusu bile olmayan ülkeyle anlaşma imzaladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika’da herhangi bir komşusu bulunmayan Sao Tome ve Principe Demokratik Cumhuriyeti ile üç anlaşma imzaladı. Anlaşmalar, güvenlik, kolluk eğitimi ve enerji alanında gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sao Tome ve Principe Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı Patrice Emery Trovoada ile Dolma Bahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi.

Erdoğan, görüşmede, “Türkiye'nin Afrika Kıtası ülkeleriyle işbirliğinin kazan-kazan ilkesine dayanarak geliştirildiğini ve bu anlayışla çalışmaların devam edeceğini” söyledi.

Görüşme sonrasında iki ülke arasında güvenlik ve kolluk eğitimi ile enerji işbirliği alanlarında anlaşmalar imzalandı.

BAKAN BAYRAKTAR: İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sao Tome ve Prinsipe Başbakanı Sayın Patrice Emery Trovoada'nın huzurunda Sao Tome ve Prinsipe Altyapı ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Jose Do NascimentoCarvalho De Rio ile ülkelerimiz arasında enerji işbirliklerinin geliştirilmesi amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladık. Mutabakat zaptı kapsamında offshore petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin yanı sıra yenilenebilir enerji ve elektrik sektörü alanlarında da iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyoruz."

Yaklaşık bin kilometrelik yüzölçümü olan ada ülkesi Sao Tome ve Principe Demokratik Cumhuriyeti’nde 210 bin civarında kişi yaşıyor.

Ülke nüfusun tamamına yakını 15. yüzyıldan itibaren ülkeye göç etmiş grupların soyundan geliyor.

Gine Körfezi’ndeki ada ülkesinin bir komşusu bulunmuyor.

Başkenti São Tomé olan Sao Tome ve Principe Demokratik Cumhuriyeti, Afrika’daki en küçük ikinci ülke konumunda yer alıyor. 

Ekonomisi tarıma dayalı ülkede özellikle kakao üretimi yapılıyor.

Ülkenin 2021 yılındaki gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) 428 milyon ABD doları olduğu belirtiliyor.