Enflasyon Kandırmacası

Sevgili Okurlar;Hükümetin açıkladığı enflasyon rakamlarıyla vatandaşın yaşadığı enflasyonun uzaktan yakından alakası var mı yok mu buradan sizlere sormak isterim: Gayet hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ki, hükümet gerçek enflasyonu açıklamıyor. Bilerek enflasyonu düşük açıklıyor. Çalışanların ve emeklilerin maaşını da açıkladığı bu gerçek dışı enflasyon oranını esas alarak artırıyor. Yüksek enflasyon altında ezilen kesimler, çaresiz ve mağdur olmaya devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre yıllık enflasyon yüzde 71,6 seviyesinde. ENAG’a göre ise yıllık enflasyon yüzde 113 düzeyinde. Hükümet 6 aylık enflasyonu yüzde 24,7 olarak açıkladı. Yüzde 25 bile değil! SGK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşlarına bu oranda zam yapılacak. Tamam da SGK ve Bağ-Kur emeklisine ocak ayında verilen rakam eridi bitti bile? En düşük emekli maaşı 10 bin lira, asgari ücret de 17 bin 2 lira olarak kalacak. Bunlara zam filan yok. Şimdi nasıl geçinsin bu kesimler, lütfen söyler misiniz? Bu durumda kök maaşı 10 bin liranın altında olan emekliler yine 10 bin lira almaya devam edecekler. Kök maaşları yüzde 24,7 artırıldığında 10 bin lirayı bulmayan emeklilerin maaşı 10 bin lirada kalacak. İstatistik raporuna göre bu durumdaki emeklilerin sayısının 4 milyona yakın olduğu açıklandı. Bu rakamın biraz üzerinde emekli maaşı alanların maaşı da çok az artmış olacak. SGK ve Bağ-Kur emeklisine temmuz ayında yapılacak artışı şimdiden hayat pahalılığı aldı götürdü bile. Çünkü piyasada her şey şimdiden yüzde 25 artmış durumda! Hükümet, bu politikasıyla göz göre göre emekçilerin ve emeklilerin çoğunluğunun enflasyon altında ezilmelerine sebep oluyor. Cumhur İttifak hükümeti, uygulamakta olduğu bu politika yöntemiyle ekonomik krizden kurtulmanın yolu olarak görüyor. Asgari ücret alanlarla kök maaşı 10 bin liranın altında alanların maaşında bir artış yapılmıyor ama markette, manavda, bakkaldaki yani yaşamın her alanındaki fiyatlardaki artış aralıksız sürüyor. Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerine yüzde 19,49 oranında ÖTV artışı yapıldı. Vergi artışı nedeniyle benzinin fiyatı 2,21 lira, motorin fiyatı 2,07 lira artacak. Akaryakıttaki bu artışlar girdi ve nakliye maliyetlerini de artıracağı için bütün ürünlerin fiyatı da yükselecek, hatta yükselmeye başladı bile. İktidar kısa süre önce elektriğe yüzde 38 zam yapmıştı. Kirada yüzde 25 sınırı kaldırıldı. Doğalgaz desteği de uzatılmadı. İktidar enflasyon düşük gösterilsin diye elektriğe yaptığı zammı, enflasyon rakamının açıklanmasının sonrasına bırakmıştı.

Memur ve memur emeklisine gelince. Memur-Sen’in açıkladığı veriler şöyle: Memur ile memur emeklisi için enflasyon farkı yüzde 8,46 oldu. Bu yılın ikinci yarısında memur ile memur emeklisine yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı da verilecek. Toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile birlikte memur ile memur emeklisinin maaş ve aylıklarında toplam yüzde 19,31 oranında artış olacak. Görüldüğü gibi memur ve memur emeklisinin maaşına yapılacak zam da gerçek enflasyonun çok altında. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına göre emekçi ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zammın çok düşük kaldığı ve 4 milyon emeklinin maaşlarında artış olmayacağı, asgari ücretin yükseltilmeyeceği anlaşılınca, DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ başkanları basına kapalı olarak bir toplantı yaptılar. Üç konfederasyonun yakında ortak bir açıklama yapacakları bilgisi de kamuoyuna duyuruldu. Konfederasyonların yapacağı açıklamanın iktidarın tutumunu değiştirmeyeceği açık. Başta, Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere DİSK ve diğer işçi sendikalarının her geçen gün fakirleşen ve alım gücü düşen kesimler için daha etkili muhalefet yapmaları gerekir.