GÜNDEM

Dünyanın Alarm Verdiği Maymun Çiçeği Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus “uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumu” ilan etti. Bu ilan DSÖ’de en yüksek alarm seviyesi olarak geçiyor. Peki Maymun virüsü nedir, nasıl bulaşır?

Afrika Kıtası’nda bu yılın başlarından itibaren 13 ülkede görülen Maymun Çiçeği Hastalığı, 17 bini aşkın kişide görüldü. 17 bin vakadan 500’den fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Yeni adıyla m çiçeği virüsü, en fazla Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülürken, bu ülkede toplamda 14 bini aşkın vaka tespit edildi. 

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR VE NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği virüsü, 1980’li yıllarda tamamen ortadan kalkan çiçek hastalığının daha nadir bulaşıcı, daha az semptomlara neden olan ve daha düşük seviyede ölümcül hastalığa yol açan bir çeşit akraba virüsü olarak biliniyor. M virüsü viral bir hastalık olarak, insanlar arası ve enfekte olan virüslü hayvanlardan kolaylıkla bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre virüsün bulaşma yolları ise; öpüşme, dokunma cinsel ilişki gibi yakın temaslarla bulaşabilirken aynı zamanda çarşaf, giysi, iğne kontamine gibi temas bulunabilen yollarla da kendini gösteriyor. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

M çiçeği virüsünün kuluçka süresi ise 5-21 gün arası sürüyor. Semptomları ise yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve sırtta ağrı, ağrılı deri döküntüsü, yorgunluk- kırgınlık hissi ve büyümüş lenf düğümleri olarak değişiyor. Africa CDC'den uzmanlar, virüsünün yeni varyantının şimdiye kadar görülenlerin arasında en tehlikelisi olduğunu söyleyerek, yayılma hızından endişe edildiğini ifade ediyor.

SAĞLIK BAKANI MEMİŞOĞLU’NDAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, geçtiğimiz Çarşamba günü virüs hakkında ve DSÖ’nün alarmı hakkında konuşmuştu. Bakan Memişoğlu, "Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil” diyerek tehlikenin olmadığını ifade etmişti.