Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Büyükşehir Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantı sonrasında KAYTUR A.Ş.’ye 25 milyonluk bütçe verilmesini onayladıklarını belirten CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Özgür Özer, “Bugünkü meclis gündeminde KAYTUR A.Ş.’nin bir sermaye artışı talebi vardı. 25 milyonluk bir ek sermayeyi onayladık. Bu rüçhan hakkı şirketlerde maalesef daha önce de birkaç kez belirtmiştik. Ciddi şirket zararları var. Şirketler faaliyetlerinden dolayı zarar ediyor ve sermayesiz kalıyorlar. Sermayenin yerine konması ve zararların örtülmesi için rüçhan hakları kullanılıyor. Bugün de 25 milyon gibi sermaye artışı oldu” diye konuştu.
‘EKMEK İNSANIN KARNINI DOYURABİLECEĞİ EN UCUZ BESİNDİR’
CHP grubu olarak sermaye artışı yapılan KAYTUR şirketinden brifing istediklerini belirten Özer, ”Şirket zaten şehirdeki belediyeye ait birçok lokantayı, kafeyi işleten bir şirket restoranları da işletiyor. En önemli görevi de ekmek piyasasını sübvanse etme ve kent ekmek olarak bildiğimiz büfelere ekmek ihtiyacı sağlama şirketidir. Biz bu şirketlerle ilgili bilançoları istiyoruz, Kayseri halkının huzuru ve refahı için şirketlerin ne kadar zararı var, neden zarar ediyor, yeterli çalışıyor mu diye göstermeye çalışıyoruz. Ekmek en önemli şeydir. İnsanın en ucuza karnını doyurabileceği, gününü geçirebileceği mecburi bir besindir” dedi.
‘FATURALAR KATLANARAK ARTMAYA DEVAM EDECEK’
KASKİ’den 2020 ve 2021 yılına ait su borcundan dolayı kesilen abonelerin sayısını talep ettiklerini de anımsatan Özer, faturaların dengelenmesi için gayret göstereceklerini söyledi. Özer, “Bunun dışında KASKİ’nin de genel kurulu yapıldı bugün, biz finansal tablolarıyla ilgili bazı sorular yönelttik. Bunlardan bazılarına yanıt geldi. KASKİ şirketi tabi ki bir kamu şirketidir. Bu şirketler kar etmek için değildir aslında ama geçen yıl 50 milyon gibi bir kar ederken bu yıl neden 17 milyonlara indi, şundan dolayı yapılan harcamaların artışından dolayı ve biz genelde şirket bilançoları, faaliyet ve denetçi raporlarında bunlara dikkat ediyoruz. Artan borç sarmal etkisi yapıp şirketi etkisiz hale getirebilir ve hizmet sunumunu azaltabilir. Genel Müdürümüz de bahsetti; geçen yılın planlamalarıyla ilgili bazı hizmetler yapılamadı, bunlar bu yıla aktarıldı ve yapılamayan hizmetler için bu yıl yapılması adına 70 milyon lira gibi bir kredi kullanımı istendi Meclis Genel Kurulundan yani bu borçlanmalara özellikle dikkat etmek gerekiyor. Şirketler çok kar etsin demiyoruz ama daha sonra çok ciddi zararlara girerse bunun faturasını Kayseri insanı ödeyecek. Faturalar katlanarak artmaya devam edecek önümüzdeki yıl, bizim uyarılarımız bunun içindir. 2020 yılında borcundan dolayı suyu kesilen abone sayısı geçen yıl içerisinde borcundan dolayı kesilen abone sayısını istedik ve bu karşılaştırma yapmak içindi. Biliyorsunuz ki ekonomik gidişatı iyi değil. Su fiyatlarının artmaması en azından dengeli olması için mücadelemiz devam edecektir” şeklinde konuştu. (1HA)