İYİ Parti'de Şok İstifa: Milletvekili Kalmadı ! İYİ Parti'de Şok İstifa: Milletvekili Kalmadı !

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, gündeme oturan ve Merih Demiral'in 2 maç men cezası aldığı 'Bozkurt' işaretinin Türklerin ulusal sembolü olarak kabul edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) kanun teklifi sundu.

_77302 (1)

BOZKURT İŞARETİ ÜLKEMİZ VE ÜLKEMİZ DIŞINDA SEMBOL OLARAK KULLANILMALI

İYİ Parti milletvekili Çirkin'in sunduğu kanun teklifinin içerisinde şu ifadelere yer verildi;

"Atatürk, Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde devlet armasında, posta pulunda ve Kahramanmaraş kalesine yaptırdığı bayrak tutan bozkurt heykelinde, kısacası birçok yerde 'Bozkurt' sembolünü kullanmıştır. Bununla birlikte son dönemde 'Bozkurt' sembolünün dünya üzerinde yaşayan tüm Türkler için anlamını idrak edememiş olan bazı ülkeler, bu işaretin kullanımını farklı saiklerle yasaklama yoluna gitmişlerdir. Bu nedenledir ki Türkiye’nin milli maçında yaşadığı sevinci ve gururunu göstermek için 'Bozkurt' işareti kullanan bir sporcumuz UEFA’ya şikayet edilmiş ve cezalandırılmak istenmiştir. Milli sembolümüzün, Türkiye’nin dışındaki bazı ülkelerde, siyasi bir hareket olarak kabul edilmesinin önüne geçilmesi ve 'Bozkurt’un ülkemiz ve ülkemiz dışında da ulusal bir sembol olarak tanınması için bu kanunun kabul edilmesi önem arz etmektedir"

_77302 (2)

MERİH DEMİRAL'İN 'BOZKURT' İŞARETLİ GOL SEVİNCİ DÜNYA'DA GÜNDEM OLDU

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) A Milli Futbol Takımı'nın Avustralya - Türkiye maçı karşılaşmasında Merih Demiral 2 gol attı. Demiral, gol sevincini 'bozkurt' işareti yaparak göstermesiyle gündeme bomba gibi düştü.

UEFA Disiplin Kurulu, 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki bozkurt hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza vermişti. Bunun üzerinde birçok milletvekilleri, federasyon başkanları ve trübünlerden tepkiler bu durumun kabul edilemeyeceğine dair tepkiler yağmıştı. Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu'nun karara itirazla ilgili çalışmalara başladığı öğrenildi.

merih-demiral

UEFA'nın yaptığı açıklamada ise, Merih Demiral'in spor etkinliklerinde sportif olmayan nitelikte davranışlar sergilediği, futbol sporunun itibarını zedelediği ve genel davranış ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle iki maçtan men cezası verildiğini ifade etti.Karar değişmediği takdirde Merih Demiral, çeyrek finaldeki Hollanda ve milli takımın tur atlaması durumunda yarı final maçında oynayamayacak. 

Editör: SELAHATTİN KARAKOÇ