Kayseri Ağaç Fosili Yüzey Araştırması çalışmaları projesi kapsamında konuşan Biyolog Ali Demirsoy, Kayseri’nin çoğu konudan önemli bir şehir olduğunu ifade ederek; “Kayseri çok önemli bir yerde bulunuyor. Buranın fauna ve florasını özellikle fosil zenginliklerini açıklaması bu şehrin geçmişini açıklanması bakımından son derece önemli olacaktır diye düşünüyorum. Bizim elimizden gelen katkıyı vereceğiz sağ olsun bir iş adamımız özellikle bu işi yapmak için büyük katkılarda bulunuyor. Kayseri tarihsel olarak çok önemli çünkü insanlar buraya geldiği zaman bu bölgede en az 3-4 tane yanar dağı patlar vaziyetteydi. Keşke Kayseri daha sağlam bir zemini olan kıyı kesimlerine doğru çekilmesi için girişimlerde bulunulsa çünkü ilerde 6,5-7,5’lik bir deprem Kayseri’ye önemli zararlar verebilir. Kayseri her bakımdan önemli bir şehir sanayi bakımından önemli, geçiş bölgesi bakımından önemli ve tarım alanı bakımından da önemli o nedenle Kayseri’ye özen göstermek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkçenin kıymetinin bilindiği bir yıl diliyorum Türkçenin kıymetinin bilindiği bir yıl diliyorum


Proje hakkında bilgiler veren ÇEKÜL Vakfı Kayseri temsilcisi Osman Özsoy; “Mayıs ayı gibi Kayseri’de bir ağaç fosili olayı vardı.  Biz oradaki numuneleri veya fotoğrafları bu işin uzmanı Ünal Akkemik hoca ile paylaşmıştık. Ünal hoca onları inceleyerek yazı için ilgili bölgeyi yani Kayseri’yi ziyaret ederek teknik hücre araştırmasının uygun olduğunu söyledi. dolayısıyla önceden kararlaştırılmış şekilde, bu ağaç konusu düşünülünce bu konu ile alakalı olarak Kültepe Kazı Başkanı Fikri hocayı bu ekibe aldık, buradaki kazılarında ahşap taraflı olayı var. Ünal Akkemik hoca zaten bu olayın içinde yine tüm Türkiye’nin tanıdığı biyolog profesör Ali Demirsoy hoca ekibe katıldı. Aynı zamanda TEMA Vakfı Kayseri İl Temsilcisi katıldı. Kapadokya Kültepe Koramaz Derneği Başkanı Halit Erkiletlioğlu katıldı. Bütün bu organizsayonun sponsorluğunu üstlenen aynı zamanda Kültepe Koramaz Derneği üyesi olan Faris Kılıç bey bu ekibe katıldı. Daha önceden belirlenen bazı önemli ve şüpheli noktalara teknik ziyaretler yaptık. Elimizdeki numuneleri Ünal Akkemik ve Ali Demirsoy hoca değerlendirdi. Bunların fosil olup olmadığı, fosil ise yaşlarının ne kadar olduğu cinsleri hakkında bilgi sahibi olduk. Aslında Kayseri’de hiç fosilin çıkmadığını, fosilleşmiş vejetasyonun olmadığını biliyoruz. bu fikri kırmak için böyle bir çalışma oluştu. Aynı zamanda Antropoloji, Paleontoloji ve Doğa Tarihi Müzesi kurulacak. Orada eksik diseksiyon şekilde işin bitki ve ağaç tarafı ile ilgili olacak. Bu kısmı desteklemek için bir altyapı oluşturmaya çalışıyorduk, dolayısıyla gündüz ki teknik ziyaretlerimizin bir kısmını da bilim merkezinde iki paleontoloji laboratuvarı ve Okşan Başoğlu hoca ve ekibi ile bu işi konuşmak, onların buluntularını değerlendirmek şeklinde oldu. Aynı zamanda Ömer Dağ’da bize eşlik etti, ilgili lokasyon'a gittik ve böyle güzel bir teknik araştırma ve yüzey çalışması yapmış olduk” ifadelerinde bulundu.

Öte yandan Projede emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, “Bu bölgeye bu coğrafyaya katkımız olacaksa üzerimize düşen bir vazife varsa elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Buraya kadar gelen hocalarımıza teşekkür ederim” dedi.

Editör: Ezgi Binboğa