Bağışıklığı Besinlerle Güçlü Tutmanın Yolları

Kış aylarının da gelmesiyle birlikte hastalıklar 'merhaba' demeye başlarken akıllarda sağlıklı ve doğal yollarla hastalıklardan korunma yöntemleri nelerdir soruları başladı. Gelin Soğuk kış aylarında besinlerle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını konuşalım...

Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma mekanizmasıdır. Bağışıklığınızı güçlü tutmanın önemli yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmedir. Bağışıklık sistemi sağlıklı beslenme, psikolojik durum, stres, fiziksel aktivite, yaş gibi birçok faktörden etkilenmektedir.

Bağırsağın düzenli mikrobiyotası vücudu hastalıklara karşı koruyan bir kalkan oluşturmaktadır. Günlük probiyotik ve prebiyotik gıda tüketimine önem verilmelidir. Yoğurt ve kefire beslenmenizde yer verebilirsiniz. Sindirim sistemi ve bağırsak sisteminiz için gerekirse probiyotik desteği tablet kullanmalısınız.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek renkli meyve ve sebzeler öğünlerinizde yer almalıdır. Antioksidandan zengin beslenmeye özen gösterilmelidir.

C ve E vitamini vücudun enfeksiyonlarla savaşmasında önemli vitaminlerdendir. Portakal, mandalina gibi kış meyveleri ve ıspanak, dolmalık biber, brüksel lahanası gibi sebzeler C vitamini açısından zengin besinlerdir. Zeytinyağı ve yağlı tohumlar E vitamini bakımından zengin kaynaklardandır.

A vitamini, D vitamini, diğer B grubu vitaminleri, selenyum, çinko, demir gibi mineraller de bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Meyveleri ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterilmelidir. Sarımsak, soğan, havuç, brokoli, karnabahar, koyu yeşil yapraklı sebzelere ve turunçgillere beslenmemizde yer vermeliyiz. Meyvenin suyunu sıkıp tüketmek yerine kendisini yemek daha çok vitamin ve lif almanızı sağlar.

Yemeklerinizde salatalara da yer verilmelidir. Yemeklerinizde baharatlara da yer vererek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.

Baklagil tüketimine özen gösterilmelidir. Baklagiller protein, posa ve B vitamininden zengin kaynaklardandır.

Protein kaynakları vücut direncini güçlendirmektedir. Kırmızı et, tavuk ve balık ana öğünlere eklenmelidir.

Haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Balığı kızartmak yerine ızgara, fırın veya buğulama şeklinde pişirmek tercih edilmelidir.

Öğünleri atlamadan besinleri düzenli bir şekilde tüketmelisiniz.

Kış mevsiminin gelmesiyle su tüketimi azaldı. Su tüketiminize özen gösterilmelidir. Günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

Şeker ihtiyacı paketli gıdalar yerine sağlıklı atıştırmalıklardan sağlanmalıdır.

Kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, zencefil gibi bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Fakat herhangi bir kronik bir hastalık veya kullandığınız bir ilaç varsa uzmana sormadan tüketmeyiniz.

Stres bağışıklık sistemini etkilemektedir. Stresinizi hafifletecek hobiler edinebilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.

Düzenli uyku önemlidir. Uyku kalitenize önem vermelisiniz.