Akkışla’da küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısının her geçen gün düştüğünü belirten Genç, “Akkışla ilçemiz Türkiye tarımının geldiği makro ölçeğin bizlere mikro anlamda bir örneğini oluşturuyor” derken, “Akkışla'da bundan üç yıl önce çiftçimizin 100 bin civarında küçükbaş hayvanı vardı. Biraz önce Ziraat Odası Başkanımızla konuştum, sayıları aldım, bugün Akkışla'daki küçükbaş hayvan sayımız 50 bine düşmüş. Çiftçi, yetiştirici, hayvanın bakımı, yemiyle baş edemediği için küçükbaş hayvanlarını kesme yoluna gitmiş. Aynı durum büyükbaş hayvancılıkta da yaşanıyor. Akkışla'daki büyükbaş hayvan sayısı neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Ziraat Odası Başkanımız ‘Büyükbaş hayvanlar birer birer kesime yollanıyor çünkü çiftçimizin hayvan yetiştirecek durumu ne yazık ki yok olmak üzere." diyor.’ Şeklinde konuştu.

Terör operasyonlarında 9 gözaltı Terör operasyonlarında 9 gözaltı

‘SÜT SUDAN UCUZ OLDU’

Süt üreticilerinin de durumuna değinen Genç, üreticinin sütü aracılara sudan ucuza sattığını, süt üreticisinin mağdur olduğunu söyledi.

Genç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yine Akkışla önemli bir süt merkezi durumunda. Bunca gerilemeye rağmen, yine de ilçe çiftçimiz süt üreticiliğine devam etmek istiyor ama orada da büyük sıkıntılar var. Bölgede süt toplayan sadece 3 firma var. Bu firmalar üreticiden sütü düşük fiyata temin ediyor. Çiftçiye ödemesini geciktiriyor, bazen çiftçiye ödemeyi takas yoluyla yem, gübre vesaire vererek gerçekleştiriyor. Çiftçinin sütünü satacağı bir kurum olmayınca gün aracıların günü oluyor. Bir çiftçimiz "1 litre sütle 1 kilo yem eş değer." diyor. Yani 1 litre süt verdiğinde karşılığında 1 kilo yem alabiliyor. Markete gidiyorsunuz, 1 litre su 10 TL; çiftçi 1 litre sütü 10 lira 50 kuruştan satıyor. Süt artık sudan ucuz değil mi? Bu şartlarda süt üreticisinin ayakta durma şansı ne yazık ki kalmıyor. Peki, ben sizlere sormak istiyorum: Bu şartla çiftçi, hayvancılıkla geçinen insanlar üretime devam eder mi?”

‘ŞEHİT ARDA ŞEN GÖLETİ NE ZAMAN BİTECEK?’

Bütçe görüşmelerinde konuşan Genç, Pınarbaşı ilçesinde 2021 yılında projesi imzalanan ve ihale sürci için 2 yıl beklenen Şehit Arda Şen Göleti’nin akıbetini de gündeme getirdi.

Göletin 2021 yılında projesinin imzalandığını ancak 2023 yılı Ağustos ayında ihalesinin yapıldığını belirten Genç, yüklenici firmanın Nisan 2024’te projeye başlayacağına dair iddialar olduğunu belirtti.

Bölge çiftçisinin gölet projesinin tamamlanmasını beklediğini kaydeden Genç şöyle konuştu:

“Pınarbaşı ilçesinde Şehit Arda Şen Göleti'ne değinmek istiyorum. 2021 yılında bu göletin sözleşmesi imzalandı, uzun bir süre ihale süreci beklendi. Yaklaşık iki yıllık bir sürüncemeden sonra 2023 yılı Ağustos ayında ihalesi tamamlandı ancak yüklenici firma bölge halkına ve muhtarlarımıza 2024 Nisan ayından önce projeye başlanamayacağını beyan etmiş durumda. Yatırım programına göre 135 milyon lira maliyetle 2027'de tamamlanması öngörülüyordu ama yaşanan gecikme hem bölge halkını mağdur ediyor hem de enflasyon nedeniyle proje maliyetini artırıyor. Bölge çiftçisi bir an önce göletle birlikte sulu tarıma geçmek istiyor. Projenin hangi yıl biteceğini öngörüyorsunuz?”

Editör: Ezgi Binboğa