ABD'de faiz indirimlerinin devam edeceği beklentileriyle dolardaki baskı sürerken altın yeni rekor seviyesine yükseldi.

Fed yetkilileri dünkü açıklamalarında, geçen hafta gerçekleştirilen büyük faiz indiriminin, enflasyonun Fed'in hedeflediği seviyeye doğru gerilemesi ve işsizliğin istikrarlı fiyatlarla tutarlı bir seviyeye yakın olmasıyla ekonomide sağlıklı bir denge olarak gördükleri koşulları sürdürmek üzere yapıldığını ifade etti.

Altın fiyatları, Fed'in faiz indiriminin yarattığı ivmenin yanı sıra Ortadoğu'daki jeopolitik riskler nedeniyle güvenli liman olarak görülen varlıklara talebin de artmasıyla bugün tarihi zirvesini yeniledi.

FED YETKİLİERİNDEN FAİZ AÇIKLAMALARI

Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de piyasaların odağında bulunurken Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankanın geçen hafta aldığı faiz indirim kararını neden desteklediğine ilişkin kaleme aldığı makalede, yıl sonuna kadar faiz oranlarının yarım puan daha düşürülmesinden yana olduğunu belirtti.

Kashkari, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru önemli bir ilerleme kaydettiğini ve iş gücü piyasasının yumuşadığını kaydetti.

Aynı zamanda bir televizyon kanalına da röportaj veren Kashkari, bundan sonraki süreçte bankadan daha küçük adımlar atmasını beklediğini ifade etti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de bankanın faiz indirimi döngüsünü büyük bir hamleyle başlatmasının, enflasyon ve istihdam arasındaki risklerin daha dengeli hale gelmesiyle faiz oranlarının nötr seviyelere yaklaşmasına yardımcı olacağını aktardı.

Enflasyondaki ilerleme ve iş gücü piyasasındaki soğumanın tahmin ettiğinden çok daha hızlı olduğunu ifade eden Bostic, para politikasının düşündüğünden daha erken normalleşmesini öngördüğünü söyledi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise iş gücü piyasasını korumak ve ABD ekonomisini desteklemek için faiz oranlarının önemli ölçüde düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Enflasyonda yüzde 2'ye düşüş seyrinde olunduğu konusunda güven kazandıkça istihdama yönelik risklere odaklanılması gerektiğini belirten Goolsbee, "Bu muhtemelen gelecek yıl çok daha fazla faiz indirimi anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

LPG'ye Zam Bekleniyor LPG'ye Zam Bekleniyor

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda yılsonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ederken, kasım ayında 25, aralıkta 50 baz puan faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Yükselişini sürdüren ons altın fiyatı bugün 2 bin 640 dolara ulşarak tarihi zirvesini yenilerken saat 08.50 itibarıyla 2 bin 633 dolardan işlem görüyor.

Ons altın ve Dolar/TL üzerinden hesaplanan gram altında da 2 bin 898 lirayla yeni rekor seviye görüldü.

Gram altın fiyatları da aynı dakikalarda 2 bin 891 liradan işlem görüyor.

Çeyrek altın 4 bin 731 liradan satılırken Cumhuriyet altın ise 18 bin 870 liradan satılıyor.

Editör: Ezgi Binboğa