Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurul toplantısı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz’u Türkevi’nde kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada, görüşmelerde ikili ilişkiler, Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin yumuşatılması ve sorunun bir an önce çözümü, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin canlandırılması ile İsrail’in sistematik saldırıları ve bölgesel-küresel konuların ele alındığı belirtildi.
VİZE VE MÜLTECİLER DAMGA VURDU
Özellikle vize ve Türkiye üzerinden AB’ye yasadışı göçmen konusu ikili görüşmeye damga vurdu. Almanya, Türkiye üzerinden AB’ye daha fazla göçmen akını olmaması için gereken önlemlerin sertleştirilmesini talep etti.
Scholz, Türk kaçaklar konusunu da gündeme getirdi. Bir yandan, vize ile Almanya ya da AB’ye gitmek isteyen Türkler sorunlar yaşarken, diğer yandan kaçak olarak Almanya’ya girenlerin durumu zorlaştırdığına değinildi. Geri Kabul Anlaşması gereği hem bunların hem de Türkiye üzerinden gelmiş ve "ilticası reddedilmiş olan kaçakların“ iade prosedürünün hızlandırılması gerektiği belirtildi.
SCHOLZ: TÜRK KAÇAK AKINI DURMALI
Erdoğan, ilk olarak "vizede kolaylık" derken, Türkiye ile AB arasında daha önce imzalanan ve üç- dört pürüz kalan "vizesiz seyahat’in de gündeme gelmesini istedi.
Başbakan Scholz ise, Almanya’ya yasa dışı göç ve "özellikle Türk kaçaklar" konusunu gündeme getirdi.
Almanya’nın asıl hedefi, ülkedeki kaçak göçmen ve mülteci sayısını azaltmak olurken, Türkiye ile yapılan anlaşma bu noktada önemli. Almanya’da şu anda son 10 yılda gelmiş yaklaşık 250 bin kaçak Türk bulunuyor ve bunların çoğunun da iltica hakkı yok. Son 5 yılda kaçak gelen ve ilticaları kabul edilmeyen Türk sayısı ise 130 bine ulaştı.
EUROFIGHTER KONUSUNDA SAYI DÜŞTÜ
Erdoğan’ın görüşmede yine sürüncemede kalan Eurofighter Typhoon uçaklarını satışı için Almanya’nın onayı beklediklerini vurguladığı belirtiliyor.
Türkiye, ABD’den yeni alacağı F-16’ların ardından İspanya- İngiltere- Almanya gibi ülkelerin ortak üretimi olan Eurofighter’lardan da alıp hava gücünü çeşitlendirmek istiyor. Türkiye’nin talebinin F-16 alımının ardından 40’tan 20’ye indiği öne sürülüyor.