GÜNDEM

Adli Yıl Açılışı Yapıldı

Kayseri Adalet Sarayında 2022-2023 Adli Yıl açılışı programı düzenlendi. Programa Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Haldun Taşhan, İl Emniyet Müdürü Kâmil Karabörk, Cumhuriyet Başsavcısı Habip Korkmaz, Erciyes Üniversitesi Rektörü Mustafa Çalış, hâkim ve avukatlar katıldı.

Hukukun ve adaletin insanlık için zorunlu bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Başsavcısı Habip Korkmaz, “2022-2023 Adli yıl açılışımıza iştirak etmenizden dolay teşekkür ederek söze başlıyorum. Ekmek gibi, su gibi hava gibi insanlık için zorunlu ihtiyaçlardan olan, aynı zamanda devletin ve mülkün de temeli olan adalet hizmetini gerçekleştirmek için gece, gündüz fedakârca çalışan Kayseri Adliyemiz tüm birimleriyle önceden olduğu gibi yeni adli yılda da hızlı, isabetli, memnuniyet veren hizmetler üretmeye devam edecektir. Adalet uğrunda can veren yargı şehitlerimiz başta olmak üzere vatan ve kutsal değerlerimiz için canını ortaya koyan tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum” şeklinde konuştu.

‘MESLEKİ FAALİYETLERİMİZİN GENİŞLETİLDİĞİ, KORUNDUĞU VE GÜÇLENDİRİLDİĞİ BİR ADLİ YIL İSTİYORUZ’

Bağımsız avukat ve savunmanın yargının meşruiyetin mutlak şartı olduğunu söyleyen Kayseri Barosu Başkanı Ali Köse, “Bağımsız savunma ve avukat yargının meşruiyetin mutlak şartı, bütün hak ve özgürlüklerin güvencesidir. Güçlü avukat ve bağımsız savunma yoksa sağlıklı işleyen bir yargıdan bahsedemeyiz. Avukata getirilen her türlü sınırlama, gerçek anlamda hakkını arayan insana getirilen sınırlamadır. Cübbesinde ilik olmayan hukuk dışında eğilmeyecek avukatlar olarak cumhuriyetin ilkelerini hukuk devleti yargı bağımsızlığı, kanun önünde eşitlik ilkelerinin ve insan haklarının tarafıyız” diye konuştu.

‘YARGIYA ERİŞİMDEKİ PROSEDÜRLER SADELEŞMELİ’

Çoklu baroların kurulmasından derhal dönülmesini ve çoklu barolara çok fazla ödenek ayrılmasını vazgeçilmesini talep ettiklerini belirten Kayseri Barosu Başkanı Ali Köse, “Temel hukuk ilkelerine aykırı olan birçok sorunu beraberinde getiren yargı noktasında da çok sıkıntılı olan çoklu baro olarak adlandırılan düzenlemeden derhal dönülmesini talep ediyoruz. Buna karşılık avukatların kabullenmediği bu barolara daha fazla ödenek ayrılması gibi suni çabalardan da vazgeçilmesini talep ediyoruz. Yargıya erişim konusunda engellerin ortadan kaldırılması hak arama özgürlüğünün gerçek manada hayat bulması zorunludur. Bu nedenle yargıya erişimdeki prosedürler sadeleşmeli, aşırı miktarlara ulaşan yargılama giderlerinin ve hak arama özgürlüğünün gerçekleşmesinin özüne dokunmayacak miktarlarda olmalıdır. Mesleki faaliyetlerimizin genişletildiği, korunduğu ve güçlendirildiği bir adli yıl istiyoruz. Avukat sayısı artarken il alanları daralmakta ve mesleki faaliyetlerin önünde engeller çıkmaktadır. Alternatif çözüm yolları, ara buluculuk, uzlaşmacılık alanları genişletilirken, dezavantajı insanların avukata ve adalete erişiminde engeller mevcuttur” ifadelerini kullandı.