GÜNDEM

25. VERİMDER Anadolu Buluşması Kayseri’de

VERİMDER Derneği’nin yapmış olduğu 25’inci toplantı, kentte bir otelde gerçekleştirildi. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ve davetliler katıldı.

Toplantıda kapsamında konuşan Başkan Büyükkılıç, enerji konusu üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini ve enerji tasarrufunun herkesi ilgilendirdiğini söyledi. Büyükkılıç, “Şu anda zaten hem bakanlığın bizlere vermiş olduğu talimat hem de aklın gerektirmesinin sonucunda Kayseri’de önceden yapılmış olan binaların yeniden izolasyonunu, yeni yapılan binalarında yönetmeliğe uygun olarak yapılması yönündeki takibini sürdürüyoruz. İyi bir noktadayız, vatandaşlarımızın da bunun yararını görmesinden kaynaklı olarak sahiplenme duygusunu gözlemliyoruz. Bir konu sahiplenmezse hiçbir işe yaramaz herkes sahiplenecek. Affınıza sığınarak şöyle de bir öneride bulunmak istiyorum. Enerji üzerinden siyaset yapılmamalı. Bakın bu çok önemli, enerji herkesi ilgilendirir. Yani bizim hükümetimiz veya devletimiz enerjiyi ucuza mal edipte üzerine kat kat kar koyupta satan bir ülke olsa ya ayıp değil mi deriz. Ama şu anda KCETAŞ’ın Yönetim Kurulu başkanıyım, 4 liraya elektrik alıyoruz, 1,90 liraya satıyoruz, başka çare yok. Böyle bir süreçte sen tutacaksın bedava dağıt diyeceksin. Niye bedava dağıtacağım, ihtiyaca olana destek olalım ayrı konu. Ama bedava dağıt gibi kültürüyle popülist bir yaklaşımla siyaset yapmanın ülke ve dünya gerçekleriyle bağdaşmadığını hepimizin bilmesi gerekir. Enerji konusunda siyaset yapmayı bir kenara bırakıp, el birliğiyle ne yapmamızı gerektiğine kafa yormamız gerekir” dedi.

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Emre Alkın ise enerjiyi verimli kullanarak bu yönde yatırımlar yapılması gerektiğini aktardı. Enerji yatırımının toplum olarak herkesin yapmasını istediklerini aktaran Alkın, “Biz buna mecburuz, yani bizim maalesef çok yoğun enerjiye ihtiyacımız var. Doğalgazda bizim enerji kullanımımızın önemli bir kısmını karşılıyor. Dolayısıyla bizim bu enerjiyi verimli kullanmamız lazım. Yanlış anlamayın az kullanın da üşüyün sıcakta pişin diye bir şey demiyoruz. Enerji verimliliği sağlayacak yatırımları yapmak, sayın başkanım dünyada gelirler düşerken büyümeyle ilgili bir sıkıntı varken vatandaşları, kurumları bir yatırıma ikna etmekte kolay bir iş değil. Dolayısıyla bunu hep beraber topluca yapmamız gerekiyor. Toplum bilinci oluşturmak lazım, biz zor zamanlarda ayağa kalkmış bir millet olduğumuz için bu işinde üstesinden geliriz. Ama bu enerji verimliliğini bize yakışır şekilde ortaya çıkarmamız lazım. Şu anki durum pek bize yakışır şekilde durmuyor. Yani israf ediyoruz enerjiyi, bu israftan kurtulacağız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘KAYSERİ’Yİ ÖRNEK ŞEHİR OLARAK ANLATIYORUZ’

Kayseri’nin diğer 80 ilden ayrı olarak yalıtım ve enerji tasarrufu konusunda farklı bir konuma sahip olduğunu söyleyen VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, belli dönemlerde doğruları yapmanın bizi ileriye taşıdığını ancak süreç ve koşulların sürekli olarak değiştiğini aktardı. Korkmaz, “Değerli belediye başkanımızın konuşmasında da zaten Kayseri’nin diğer 80 ilden çok daha farklı bir konumda olduğunu burada çok net bir şekilde görüyoruz. Ama tabi ki enerji verimliliği bir bütün ve süreç. Belli bir dönem doğruları yapmış olmak bizi ileriye taşıyor. Ama koşullar ve süreçlerde değişiyor. Yine hocamızda örnekler verdi geçmişte önemli krizler yaşadık. Ve dünya bir enerji krizinin eşiğinde şu anda, bu yönden de baktığımızda enerji verimliliği ve tasarruf konuları çok daha ön plana çıkıyor. Ülkemizin toplam enerji faturasının üzerinden geçtik 100 milyar dolar gibi bir paradan bahsediyoruz 2022 yılında. Ne yazık ki yüzde 70 dışarıya bağımlılığımız söz konusu. Tabi tüm bunları masaya yatırdığımızda, şu anda enerjiyi en fazla kullandığımız ve çevre kirliliği açısından da önemli bir paya sahip fosil yakıtlar tükettiğimiz için binaların enerjide verimli hale gelmesi son derece önemli kritik bir duruma gelmiş durumda. 25 milyon konuttan bahsediyoruz ülkemizde ve yüzde 80’ine yakının enerji verimsiz olarak imal edildiğini biliyoruz. Ama tabi ki bu talihsizlik değil bunu yukarı taşımak ülke olarak gerekiyor. Kayseri’yi de bir örnek şehir olarak zaten gittiğimiz her noktada da şimdiye kadar anlattık paylaştığınız güzel verilerle birlikte anlatmaya da devam edeceğiz” dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ BAŞARIRSAK, KARADENİZ’DE ÇIKACAK GAZ KADAR TASARRUF SAĞLARIZ’

Dünyanın enerji sıkıntısı yaşadığını ve böyle bir zamanda tüm ülkelerin adeta komşu komşunun külüne muhtaç anlayışı içerisinde olduğunu söyleyen Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, “Bu tüketirken kazanma meselesini hakikaten aslında dediniz ya satarken değil alırken kazanmak lazım. O feraset bizim bütün kültürümüzde var, sadece Kayseri’de değil. Bence bu artık dünyada da hâkim olmaya başladı. Bizim alışık olmadığımız bir şey değil ama biraz uzak durduğumuz bir durum. Ama döngüsel ekonomi dediğimiz şeyde tamda bu, tüketirken kazanmak. Eskiden doğrusal bir tüketim vardı altınlar at üzerinden ilerliyordu. Şimdi kullan bir daha kullan, paylaş komşu komşunun külüne muhtaç durumuna bütün dünya bu döngüsel ekonomiyle gelmiş durumda. Bunu bizim kültürümüzle birlikte kullanmamız lazım. Çünkü evet Karadeniz’de çıkan gaz bizim için çok önemli fakat biz mesela enerji verimliliği konusunda binalar çok çok önemli. Ama sanayi ve diğer alanlarda da bunu hayata geçirebilirsek, Karadeniz’de çıkartacağımız gaz kadar bir değeri tasarruf etmiş olacağız buda çok önemli” şeklinde konuştu.